Veebruaris vajab pikendamist ligi 75 000 vaktsineerimistõendit

Järva Teataja
Copy
Vaktsineerimistõendi kontrollimine.
Vaktsineerimistõendi kontrollimine. Foto: Marko Saarm

Veebruari jooksul vajab vaktsineerimistõend TEHIKu andmetel pikendamist ligikaudu 75 000 inimesel, kel viimasest vaktsineerimisest on möödas enam kui 270 päeva. Enda tervise kaitsmiseks ja tõendi pikendamiseks tuleks teha tõhustusdoos ning luua patsiendiportaalis digilugu.ee uus vaktsineerimistõend.

„Inimestel, kelle tõendid lühema kehtivusaja tõttu aeguvad tasub teha tõhustusdoos, mis annab väga hea kaitse raske haigestumise eest ja võimaluse luua patsiendiportaalis digilugu.ee uus, pikema kehtivusajaga vaktsineerimistõend,“ selgitas sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni valdkonna nõunik Aurora Ursula Joala. Ta lisas, et inimestel, kelle tõhustusdoos on olnud nende teine doos, näiteks kahe doosiga vaktsineeritud läbipõdenud, tuleb alates veebruarist enda tõendit uuendada, et saada sinna viide tõhustusdoosile.

Tõendite tehnilise lahenduse looja TEHIK on praeguseks teavitanud juba ligi 200 000 inimest, kes peaksid oma vaktsineerimistõendit uuendama. „Kui seni teavitasime inimesi, kelle vaktsineerimistõendid ei sobinud enam reisimiseks, siis veebruari keskpaigast hakkame tõendite aegumise kohta infot saatma kõigile. Selleks, et teavitus kohale jõuaks, on oluline, et inimesel oleks eesti.ee lehel sisestatud aadress suunatud isiklikule e-postile,“ selgitas TEHIKu tervisetalituse juht Tõnis Jaagus. Edaspidi saavad inimesed personaalse teavituse kõigepealt 30 päeva ja siis kaks päeva enne COVIDi tõendi kehtivuse kaotamist.

Tõendi kehtivust saab arvutada alates viimasest vaktsineerimise kuupäevast. Samuti saab kehtivuse kohta infot vaktsineeri.ee veebilehel oleva kalkulaatoriga ning skaneerides tõendil olevat QR-koodi aadressil kontroll.digilugu.ee. Ka haigekassa saadab vanusegruppide kaupa SMS-teavitusi inimestele, kellel on käes tõhustusdoosi tegemise aeg ja kelle kontaktandmed on riigil olemas.

Kuidas tõendit uuendada?

  1. Sisene patsiendiportaali digilugu.ee ID-kaardi, Mobiil-ID või Smart-ID-ga 

  2. Vajuta vasakul rohelisele nupule „ELi digitaalsed COVIDi tõendid“

  3. Vajuta nupule „Alusta ELi digitaalse COVIDi tõendi loomist“

  4. Vali lehe all rippmenüüst tõend (ELi digitaalne COVIDi immuniseerimise tõend) ja vajuta nuppu „Edasi“

  5. Salvesta või prindi tõend.

COVID-19 vaktsiini tõhustusdoosi saab teha ette registreerides oma perearsti juures, haiglates, erakliinikute vaktsineerimispunktides ja apteekides. Lisaks on avatud etteregistreerimiseta vaktsineerimispunktid kaubanduskeskustes, kus on võimalik vaktsineerida ka nädalavahetusel ja õhtuti. Kõikide vaktsineerimispunktide nimekirja ja lahtiolekuajad üle Eesti leiab veebilehelt www.vaktsineeri.ee. Vaktsineerimispunktide otsingu abil leiab endale kõige sobivama vaktsineerimiskoha nii asukoha, kellaaja kui ka registreerimistüübi (etteregistreerimata või registreerimisega) järgi.

Eesti eksperdid soovitavad tõhustusdoosi kõigile täiskasvanutele, kellel on vaktsineerimiskuurist möödas vähemalt kolm kuud AstraZeneca, Pfizer/BioNTechi ja Moderna vaktsiinide puhul ja kaks kuud Jansseni vaktsiini puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles