ID-kaart tähistab ümmargust sünnipäeva

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Elektrooniliseks hääletamiseks on vaja internetiühendusega arvutit ning ID-kaarti ja kaardilugejat või mobiil-ID-d.
Elektrooniliseks hääletamiseks on vaja internetiühendusega arvutit ning ID-kaarti ja kaardilugejat või mobiil-ID-d. Foto: Elmo Riig / Sakala

Reedel möödub 20 aastat esimese ID-kaardi väljastamisest, kahe kümnendi jooksul on Eestis välja antud 4 066 781 ID-kaarti, ühes kuus antakse välja umbes kolm miljonit digiallkirja.

"ID-kaardi tulekuga 2002. aastal algas Eestis uus ajastu. Meie tänane e-riik tugineb ID-kaardile ning selle kiibile ehitatud süsteemile. Oleme hoidnud kokku lugematu arv tunde selle arvelt, et saame täna teha kõik enda igapäevased toimingud ja tehingud, alates tulude deklareerimisest, e-hääletamisest kuni kinnisvara ostuni välja, kodust lahkumata," ütles RIA elektroonilise identiteedi valdkonna ekspert Mark Erlich.

"See on väärtus, mida võtame täna loomuliku elu osana. Peale kasvavad uued põlvkonnad, kes õnneks ei ole pidanud kogema bürokraatiat ja ebamugavusi, mis eelnesid digiajastule. Oleme ainuke riik maailmas, kus on kasutusel riigi poolt garanteeritud ja turvatud digitaalne identiteet, teenuste kasutamise harjumus ning kõrge usaldus, tänu millele saame näiteks alates 2005. aastast viia läbi e-hääletamist," lisas Erlich.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles