Rait Pihelgas: Väätsa prügila müük võib seada uued jõujooned jäätmekäitluse korraldamisel

Rait Pihelgas
, Kesk-Eesti Jäätmehoolduskeskuse juhatuse ja Järva vallavolikogu esimees (Reformierakond)
Copy
Rait Pihelgas
Rait Pihelgas Foto: Dmitri Kotjuh

Viimase aja jäätmekäitluse uudistes leiab aktiivset kajastamist AS Väätsa prügila osaluse müük AS-le Ragn-Sells. Tegemist on olulise mõjuga tehinguga, mis muudab jäätmekäitlejate vahelist konkurentsi ja võib seada ka täiesti uued jõujooned kogu riigi jäätmekäitluse korraldamisel.

Kas see mõju on positiivne või hoopis negatiivne, vajab analüüsi. Selle tõestuseks on Konkurentsiamet rakendanud koondumise lubatavuse osas pikendatud ajaga menetluse.

Saab tõdeda, et jäätmete käitlemise sektor on viimased kümme aastat olnud pigem muutumatu ning suuri arenguid ja investeeringuid uutesse lahendustesse ei ole olnud. Põhjuseid on erinevaid, kuid kindlasti on oma osa selles nii jäätmevedajate teravas konkurentsiolukorral, omavalitsuste vähesel koostööl jäätmevoogude koondamisel ja käitlemise tingimuste hankimisel kui tänane üleüldine teadmatus ka riigi tasemel, et milline saab olema uus rohemajanduslik ja süsinikuneutraalne majandusmudel. Kindlasti on turul osalisi, kellele tänane olukord sobib, kuid see ei ole jätkusuutlik ning õigeid muudatusi tuleb julgelt planeerida. Kindel on aga see, et kohalike omavalitsuste roll kogu jäätmevaldkonnas peab suurenema koos vajalike õiguste, kohustuste ja toetusmeetmete rakendamisega ning koostöö erasektoriga on vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles