Paide Teatri juht paneb ameti maha

Järva Teataja
Copy
Paide Teatri endine juht Harri Ausmaa.
Paide Teatri endine juht Harri Ausmaa. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

​Paide Teater on tänaseks enamat kui kummalisevõitu uustulnuk kultuuriääremaal, mille kestmise või kadumise üle pealinna kunstisaalides kihlvedusid sõlmiti. Ent vaatamata sellele, et nelja aastaga on Paide Teater tõestanud oma järjekindlust, on meeskond siiski kindel, et Paide Teater pole kaugeltki mitte valmis. Paide Teater defineerib ennast iga oma aktsiooni ja lavastusega, iga oma sõna ja teoga üha uuesti. See pole sirgjooneline kulgemine parnassile, vaid pidev küsimine.

Paide Teatri meeskonda kuuluvad täna Jan Teevet, Oliver Issak, Maria Paiste, Kirill Havanski, Johannes Richard Sepping, Kenn-Eerik Kannike, Margaret Tilk ja Harri Ausmaa. Viimane neist on töötanud teatris paradoksaalselt peaaegu viis aastat. Nimelt asus Harri Ausmaa Paide Teatri projektijuhina tööle juba 2017. aasta sügisel, pea aasta enne seda, kui ülejäänud meeskonnaliikmed püsivalt Paidesse jõudsid.

Pea viis aastat on Ausmaa pühendunud Paide Teatri loomisele ja arendamisele. Nüüd on ta otsustanud edasi liikuda. “Mul on olnud võimalus kaasa lüüa maailma parima teatri loomisel – olen selle võimaluse üle väga tänulik. Olen andnud endast kõik, et Paide Teater oleks üks Eesti enim kajastatud ja kõrge kunstilise tasemega teater. Selline kiire areng eeldab pidevat värskust, uusi ideid, oskuseid ja tohutut tööd. Tunnen, et nüüd, mil teater rajatud ja esimeste aastate raskused ületatud, on tarvis uut inimest, kes samasuguse kire ja tahtmisega teatrit uutesse kõrgustesse edasi viib.” sõnab praegune teatrijuht Harri Ausmaa

Sellega seoses kuulutab Paide Teatri meeskond välja konkursi uue peaprodutsendi leidmiseks.

Teatri kunstiline juht Jan Teevet ütleb, et eesmärk pole leida mitte inimest, kes oleks valmis kõik Ausmaa ülesanded üle võtma, vaid uut meeskonnaliiget, kes panustaks teatri arengusse küll samaväärse pühendumisega, ent tooks ühes oma visiooni ja arusaamise sellest, milline peaks olema 21. sajandi kunstiinstitutsioon ja selle juhtimine. “Paide Teatri tuumik on sedavõrd väike, et uus inimene toob kindlasti muutusi kogu teatri toimimisse. Ja täpselt nii see peakski olema. Paide Teatril pole aastakümnete pikkust ajalugu, õlitatud masinavärki, mille nupud-kangid saaks kerge vaevaga uuele tulijale selgeks õpetada. Meie eesmärk ei ole luua traditsioone, vaid situatsioone, mis aitaksid leida vastust küsimusele, mis on kunsti ja kunstniku roll tänapäeva maailmas.”

Peaprodutsendi töökuulutuse kohta leiab lisainfo Paide Teatri kodulehelt.

Paide Teater:

Paide Teater alustas tööd 2018. aasta 1. augustil. Paide Teatrit juhib meeskond, kuhu kuuluvad Harri Ausmaa, Kirill Havanski, Johannes Richard Sepping, Jan Teevet, Oliver Issak, Maria Paiste ning Margaret Tilk. Paide Teater on teater Paides, Järvamaal, Eestis, Euroopas ja maailmas.

Foto Paide Teatri kuueliikmelisest trupist: vasakult Harri Ausmaa, Maria Paiste, Jan Teevet, Johannes Richard Sepping, Kirill Havanski ja Oliver Issak.
Foto Paide Teatri kuueliikmelisest trupist: vasakult Harri Ausmaa, Maria Paiste, Jan Teevet, Johannes Richard Sepping, Kirill Havanski ja Oliver Issak. Foto: Paide Teater

Paide Teater tunneb, et üks tänase maailma suurimaid probleeme on kogukonnatunde kadumine. Väikesed tihedalt läbipõimunud kogukonnad on kadumas, samas ei tunne me end osana aina kasvavast globaalsest kogukonnast. Me tunneme, et meie mured ei huvita teisi ja lubame endale hoolimatust teiste ja maailma suhtes. Üha kasvavas infotulvas tunneme end võimetutena midagi muutma. Paide Teater usub, et teatril on võimalus, aga ka kohustus midagi muuta. Jah, teater üksi ei muuda maailma, aga kohtumine suurepärase kunstiga aitab nii kunstnikel endil kui publikul maailma selgemalt tajuda. Hea kunst aitab meil mõista, et me oleme koos. Me vastutame koos. Me rõõmustame koos. Me kurvastame koos. Paide Teater näeb, et iga inimene on lugu, on kogemus. Selle elurikkusega kohtumine aitab mõista maailma, milles me elame. Paide Teatri eesmärk on moodustada kogukond – meeskond, naiskond, segakond, inimkond. Teater on kohtumine. Aga kohtumine on enamat, kui ühte ruumi kokku tulemine. Paide Teater otsib enamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles