Perearstid teenisid tulemustasu auga välja

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Nagu kõik teised Järvamaa pereõed ja -arstid, on ka Vee perearstikeskuse pereõde Annika Narits andnud väärilise panuse COVID-19-vastasesse vaktsineerimisse.
Nagu kõik teised Järvamaa pereõed ja -arstid, on ka Vee perearstikeskuse pereõde Annika Narits andnud väärilise panuse COVID-19-vastasesse vaktsineerimisse. Foto: Anne Põder
  • Tulemustasust tehtud kulutusi ei kaeta
  • Haigekassa märkamine teeb perearstidele rõõmu
  • Raha jaotamisel olid kindlad kriteeriumid

Eelmisel nädalal alustas haigekassa perearstikeskustele COVID-19-vastase vaktsineerimise eest lisaraha väljamaksmist. Järvamaa perearstid said tubli töö eest ligikaudu 145 000 eurot lisatoetust.

OÜ Paide Arst juhataja ja perearst Ingrid Alt ütles, et haigekassa rahaline tähelepanuavaldus oli perearstidele tore üllatus. «Me ei teadnud, et selline premeerimine võiks nimistute vaktsineerimise hõlmatuse alusel üldse tulla,» lausus ta.

Tõsiasi on Aldi ütlust mööda see, et tulemustasu on mõeldud perearstidele ja -õdedele preemiaks tehtud töö eest, mitte tehtud kulutuste katteks. «Ütlen ausalt, ega me siis raha pärast laiaulatuslikku vaktsineerimist teinud. Panustasime kogu südamest, et inimesed püsiksid terved ja oleksid koroona vastu võimalikult hästi kaitstud. Kui suvel oli olukord, kus inimesed tahtsid vaktsiini, aga neil polnud võimalik seda oma kodukoha lähedalt saada, siis lihtsalt tuli lahendused leida,» selgitas ta.

Alt lisas, et sellistel hetkedel ei mõtle arstid rahale, lisakulutustele ega ka lisaajale, mis tööks kulub. «Võin öelda, et keegi minu arstidest ja õdedest pole pidanud vaktsineerimise tööd tasuta tegema. Olen oma töötajaid alati hinnanud ja leidnud võimalusi neile tehtud töö eest väärilist tasu maksta,» lausus ta.

Riigi tunnustus on Aldi meelest kahtlemata ilus žest.

Vee perearstikeskuses jaguneb tulemustasu Aldi ütlust mööda kolme perearsti nimistu vahel. «Ei maksa arvata, et perearstid pistavad tulemustasu oma taskusse. Vaktsineerimine tõi suure töökoormuse ka pereõdedele, keda meil on 9–12 iga päev tööl. Nemad on täpselt sama tähtsad,» ütles ta.

Ingrid Aldil oli hea meel näha, et haigekassa tulemustasu jagus kõigile maakonna perearstidele. «Tõsi, rohkem said ehk need, kelle nimistud olid väiksemad ja protsendid tulid seetõttu suuremad, ning eelis oli ka neil, kelle nimistutes on rohkem vanemaealisi patsiente. Samas ongi vanemaealisi kaitsa oluline ja kui seda suudeti edukalt teha, siis on ju hästi,» selgitas ta.

Kui tundubki, et mõni perearstikeskus või perearst sai teistest tunduvalt rohkem, siis tegelikult see nii pole, sest summad jagunevad seal mitme nimistu peale. Näiteks Türi tervisekeskuse summa jaguneb nelja perearsti nimistu vahel, Ilme Lastil on Paides kaks ja Vee pereartsikeskuses kolm nimistut. «Laias laastus maksti iga nimistu töötaja kohta 800 kuni 1500 eurot,» lisas Alt.

Peale selle võeti tulemustasu määramisel arvesse perearstide ja -õdede panust väljaspool nimistut vaktsineerimiste korraldamisel ning digiregistratuuri kaudu avatust vaktsineerimistele. Nii näiteks olid Ilme Lastil digiajad vaktsineerimiseks kogu aeg üleval ning Vee perearstikeskus korraldas Järvamaa inimestele Pärnu tänaval telefonivõrgu majas vaba vaktsineerimisvõimaluse nimistusse kuuluvusest sõltumata.

Ainus, mida pole Järvamaa perearstide tulemustasu määramisel arvesse võetud, on varakevadine õpetajate vaktsineerimine, mida osa perearste tegi omal algatusel.

See, kuidas perearstid ja arstikeskused nüüd tulemustasu jaotavad või välja maksavad, on igaühe enda otsustada. «Seda ei kirjuta keegi ette. Meil on oma plaan, kuidas töötajaid vääriliselt tunnustada ja millal preemiaid määrata. Osa preemiaid suviste töötulemuste eest on juba inimestel käes, üldarvudes kajastuvad need nüüd hiljem koos teiste tulemustasudega,» selgitas Ingrid Alt.

Kokku saavad perearstikeskused Eestis vaktsineerimistulemuste eest 4,7 miljonit eurot. Vastava otsuse tegi valitsus eelmisel aastal ning haigekassa ja perearstide selts töötasid välja kriteeriumid, mille järgi tulemustasu arvestada.

Eesti perearstide seltsi juhatuse esimees Le Vallikivi sõnas, et perearstid on teinud keerulist ja järjekindlat tööd selleks, et elanikkonna vaktsineerimisega hõlmatus võimaldaks ühiskonda võimalikult avatuna hoida. «Esmalt vaktsiinidefitsiidi ning seejärel vaktsiiniskepsise, väärinfo ning pidevalt muutuva koroonaviiruse tingimustes on perearstid teinud head tööd ja selle tunnustuse kõigiti ära teeninud,» lausus ta.

TEAVE

Järvamaa perearstide ja arstikeskuste tulemustasud

Sirje Reinlo – 2885,60 eurot

Perearst Rutt Luha – 7053,68 eurot

Perearst Trumm OÜ – 9298,03 eurot

Tereza Maskina – 9298,03 eurot

Enn Sults – 10 259,90 eurot

OÜ Aivalus – 10 259,90 eurot

OÜ Perearst Lea Urb – 10 259,90 eurot

Perearst Signe Lieberg – 10 259,90 eurot

Järva-Jaani perearstikeskus – 10 298,03 eurot

OÜ Paide Arst – 15 324.87

Ilme Last – 20 616.69

Türi Tervisekeskus OÜ – 29 452,85 eurot

Allikas: haigekassa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles