Eesti külaliikumine Kodukant otsib vabatahtlike seltsilisi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Projekt "Vabatahtlik seltsiline" ootab häid inimesi, kes on valmis abivajajatele seltsi pakkuma.
Projekt "Vabatahtlik seltsiline" ootab häid inimesi, kes on valmis abivajajatele seltsi pakkuma. Foto: Külaliikumine Kodukant

Vabatahtliku seltsilise projekti veab Eesti Külaliikumine Kodukant ning sellesse soovitakse kaasata kõik maakonnad ja vähemalt 60 omavalitsust üle Eesti. Projekt kestab kuni järgmise aasta oktoobrini.

Projekti Järvamaa kordinaator Triin Kordemets sõnas, et Järvamaal kaasatakse kõik omavalitsused, Türi ja Järva vallaga on sõlmitud ka juba lepingud, Paide linnaga on see lähiajal sõlmimisel. 

Omavalitsuselt oodatakse eelkõige abi, leidmaks nii abivajajaid kui vabatahtlikke seltsilisi. Enamiku projekti kuludest katab sotsiaalministeerium, omavalitsustelt palutakse võimaluste piires vabatahtlike transpordikulude katmist. Praegu on käsil projekti tutvustamine ka kogukondadele ning seltsidele. Kui läbi nende inimeste õnnestub vabatahtlike ja abivajajateni jõuda, on projekt turvaline ja jätkusuutlik. 

Projekti "Vabatahtlik seltsiline" eesmärgiks on vabatahtlike abiga toetada eakaid (vanuses 65+) ja täisealisi erivajadustega inimesi, kes vajavad igapäevase eluga toimetulekul abi või tuge, kuid eelkõige just inimlikku suhtlust ja seltsi. 

Vabatahtlik saab abivajajaga vestelda või koos jalutada, samuti olla abiks väiksematel majapidamistöödel. Seltsiline saab toetada abivajajat ka tohtri juures käimisel või poe külastamisel.

"Vabatahtlikud pakuvad suhtlemist ja seltsi ka hoolekandeasutuste klientidele, kellega koos saab näiteks uudiseid lugeda, mälestusi jagada või õues liikuda. Praegusel ajal vajavad paljud eakad eakad sedagi, et päevauudiste valguses kellegagi arutada maailmas toimuva üle.  Projekt on kutsutud ellu, et luua sotsiaalteenuste kõrvale ka üle- eestiline eakaid ja erivajadustega inimesi toetav vabatahtlike võrgustik," sõnas Triin Kordemets. 

Ta lias, et vabatahtlikud muudavad oma väikeste ja suurte heategudega maailma. Veelgi olulisem – sellega muutub ka inimese enda maailm. Vabatahtlik tegevus pakub positiivset emotsiooni, vaheldust igapäevasele rutiinile, võimalust ennast arendada ning oma maailmapilti avardada. Vabatahtlikuna avaneb võimalus tasuta õppida ja omandada kogemusi oma ala spetsialistidelt ning koolituse käigus saada lisateadmisi vabatahtliku tegevuse kohta. Noortele annab vabatahtlik tegevus võimaluse koguda kogemusi ka tööelu alustamiseks. Vabatahtlikena saavad liituda kõik vähemalt 16-aastased huvilised.

Aastatel 2018-2020 toimus  pilootprojekt, mille tulemusel selgus, et iseärnis vanemaealistel ja puudega inimestel on rahuldamata vajadused, mida sotsiaalteenuste osutajad ei kata piisavalt, kuid mida saavad katta vabatahtlikud. Vabatahtlike teenuse vajadus sotsiaalvaldkonnas leidis kinnitust.

Vabatahtliku seltsilise projektiga kohta saab lähemalt lugeda siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles