TTJA tuletab sõidukijuhtidele meelde raudtee ületamise nõudeid

Järva Teataja
Copy
Tondi raudteeülesõit.
Tondi raudteeülesõit. Foto: Mihkel Maripuu

Seoses 11. märtsil Ropka raudteeülesõidukohas toimunud reisirongi ja veoauto kokkupõrkega tuletab Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) meelde raudteeülesõidukoha ületamise nõudeid, mis on sätestatud liiklusseaduses.

„Raudteeülesõidukohale lähenedes peab autojuht olema eriti tähelepanelik ning veenduma, et rongi ei ole lähenemas. Seda isegi olukorras, kus raudteeülesõidule on paigaldatud foorid või tõkkepuu. Liiklusseadus näeb ette, et juht peab sõitma sellise kiirusega, et tal oleks vajaduse korral võimalik sõiduk sujuvalt seisma jätta tõkkepuu ees, selle puudumisel vähemalt viie meetri kaugusel esimesest rööpast, asjakohase liiklusmärgi olemasolul aga selle ees. Nende nõuete täitmine on kohustuslik,“ selgitas TTJA ehitus- ja raudteeosakonna juhataja Kati Tamtik.

Reede, 11. märtsi õhtupoolikul, orienteeruvalt kella 17.30 ajal toimus rongi ning poolhaagisega veoki kokkupõrge Tartumaal foori ja liiklusmärkidega reguleeritud III kategooria Ropka raudteeülesõidukohal. TTJA algatas omalt poolt uurimise Ropka raudteeülesõidukohas toimunud kokkupõrke asjaolude suhtes, mille käigus analüüsitakse juhtumiga seotud materjale ning hinnatakse, kas raudteeinfrastruktuur ja rong olid korras ning toimisid korrektselt. 12. märtsil käis TTJA sündmuskohal ja fikseeris juhtumi esmased asjaolud. Esialgsete andmete kohaselt töötas raudteeülesõidukoha foorisignalisatsioon nii õnnetuse toimumise ajal kui ka sellele eelnevalt.

„Raudteeliiklus avati tegelikult juba laupäeva õhtust, kuid kiiruspiiranguga 15 km/h. Alates teisipäevast on lubatud teostada tööd, mis lubavad juba kiirust 25 km/h ning kuu aja jooksul teostatakse kõik taastamistööd, mille järel on siis võimalik kiirust taas tõsta,“ kommenteeris Eesti Raudtee ohutusjuht Tarvi Viisalu.

„Elron tuletab kõikidele liikluses osalejatele meelde, et raudteeülesõidule lähenedes tuleb alati veenduda, et rongi ei lähene. Rongi pidurdusteekond on 10 korda pikem kui autol. Isegi kui vedurijuht sõidukit märkab, on tal õnnetuse vältimiseks väga vähe võimalusi. Rongile peab alati teed andma,“ tuletas Elroni juhatuse esimees Lauri Betlem meelde.

Ta nentis, et reedel Tartumaal toimunud liiklusõnnetus oli meile kõigile tugevaks hoiatuseks ja meeldetuletuseks, et olgem liikluses tähelepanelikumad.

Raudtee ületamiseks kehtestatud reegleid peavad järgima kõik liiklejad

Rongi lähenemisel hakkab raudteeülesõidukoha fooris vilkuma kaks punast tuld ja nende vilkumine keelab edasi sõita. Lisaks võidakse raudteeülesõidukohal kasutada aeglaselt vilkuvat valget tuld, mille vilkudes võib raudteed ületada. Valge vilkuv tuli fooris tähendab, et foor on töökorras. Punased tuled hakkavad vilkuma siis, kui rong siseneb lähenemispiirkonda, mis on eemal raudteeülesõidukohast ning mille määramisel on arvestatud rongide maksimaalset liikumiskiirust ja sõidukite minimaalset liikumiskiirust (kuid mitte alla 8 km/h), samuti sõidukite lubatud maksimaalset pikkust. Lähenemispiirkond tagab, et rongi lähenemisel ülesõidukohale lülituvad vilkuvad punased tuled automaatselt tööle ajal, kui rong on veel ohutus kauguses.

Tõkkepuuta ja foorita raudteeülesõidul, samuti ka olukorras, kui valge foorituli ei vilgu, tohib juht raudteed ületada alles siis, kui ta on veendunud, et ei lähene raudteesõidukit.

Tuletame meelde raudtee ületamise reeglid

Liikleja (sh jalakäija või juht) ei tohi raudteed ületada:

1) foori keelava tule korral, sõltumata tõkkepuu olemasolust või asendist;

2) sulguva, suletud või avaneva tõkkepuu korral, sõltumata foorituledest;

3) reguleerija keelava märguande korral;

4) viivitades.

Juht ei tohi:

1) raudteed ületada, kui ta võib olla sunnitud raudtee ülesõidukohal seisma jääma;

2) raudteed ületada väljaspool ülesõidukohta;

3) vedada üle raudteeülesõidukoha veoasendisse seadmata põllumajandus-, tee-, ehitus- või muud sellist masinat või ülesõidukohta kahjustada võivat haakeriista.

Raudteed võib ületada ainult selleks ettenähtud ja tähistatud raudteeülesõidu- või raudteeülekäigukohas liiklusseaduse alusel sätestatud korras. Vastavalt liiklusseadusele peab raudtee ületamisel liikleja olema eriti tähelepanelik. Nähes või kuuldes lähenevat raudteesõidukit, tuleb sellele teed anda. Liikleja peab arvestama liiklusmärke, heli- ja valgussignaale, tõkkepuu asendit ja reguleerija korraldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles