Järvalaste vajadus toiduabi järele muudkui kasvab

Järva Teataja
Copy
Toidupank jagab toitu puudustkannatavatele inimestele.
Toidupank jagab toitu puudustkannatavatele inimestele. Foto: Dmitri Kotjuh

Toidupankade kevadised toidukogumispäevad tulevad taas. Kahel päeval, 8. ja 9. aprillil, enam kui 50s erinevas toidupoes üle Eesti.

Järvamaa Toidupanga juhataja, Süda-Eesti sotsiaalkeskuse juhatuse liige Tiina Larven andis teada, et Järvamaal on nad toidukogumiskorvidega järgmise nädala reedel ja laupäeval kl 12st 18ni väljas traditsiooniliselt Paide Maksimarketis ja Türi Konsumis. „Vabatahtlikud võivad minuga kindlasti ühendust võtta, sest ega vajalikke inimesi kerge leida pole olnud,” nentis ta. „Ootan väga, et näiteks mõni töökollektiiv, kolm-neli inimest, kataks ühe kolmetunnise vahetuse.”

Et toidukogumispäevi pole koroonaviiruse tõttu pea kaks aastat üldse tehtudki, siis Järvamaa Toidupangal oleks suur abi ka rahalisest toetusest.

Tiina Larven kinnitas, et püsiannetajad on väga teretulnud, kuna toiduabi vajadus maakonnas on järjest kasvanud. Kui 2021. aasta kolme kuuga jagati abivajajatele 10 000 kg toiduaineid, siis selle aasta kolme kuuga oleme jaganud 15 000 kg.

Järvamaa Toidupanka saab rahaliselt toetada, tehes annetuse MTÜ Süda Eesti Sotsiaalkeskuse kontole EE771010220210780223, selgitusse Järvamaa Toidupank ja annetaja isikukood. Ühing kuulub tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja ning annetustelt saab järgmisel aastal tuludeklaratsiooniga tulumaksu tagasi. (JT)

APRILLI TOIDUKOGUMISPÄEVAD

Kõik särasilmsed heasoovijad on taaskord oodatud liituma Toidupanga vabatahtlike meeskonnaga, et aidata koguda kauem säilivaid toiduaineid puudust kannatavatele inimestele.

Selle aasta kevadiste toidukogumispäevade elluviimiseks oodatakse osalema ligi 800 vabatahtlikku. See on hea võimalus nii eraisikutel, ettevõtetel, kui mistahes organisatsioonidel kaasa lüüa Toidupankade töös ja teha mõnetunnine heategu, mis aitab muuta paljude Eesti inimeste elu paremaks. Ettevõtmisega on liitunud valik Rimi, Prisma, Selveri, Coopi, Maksimarketi, Konsumi ja Maxima toidupoode üle Eesti.

Käesoleval aastal võib suureneda töötuse määr ja Ukraina sõjapõgenike tõttu suureneb toidupangas abivajajate arv. Toidupanga juht Piet Boerefijn selgitab: “Kui veel möödunud aastal toetasime iganädalase toiduabiga Eestis pea 14 000 toimetulekuraskustes inimest, siis tänaste prgonooside kohaselt abivajajate arv kasvab veelgi. Toidukäive on küll kasvanud, aga seda peamiselt kauplustest nn päästetud toidu koguste tõttu. Toidupankadel on puudus kauem säilivast toidust ja loodame selles osas ka toidukogumispäevade abile.“

Vabatahtlike registreerimiseks toidukogumispäevadele on avatud keskkond osale.toidupank.ee. Registreerida saab ennast üksi, samuti enda kokku pandud grupiga, näiteks sõprade, koolikaaslaste või kolleegidega. Vabatahtlike ülesanneteks on jagada kaupluse külastajatele infot ja flaiereid, võtta vastu toiduannetused ja valmistada toidukaup ette transpordiks. Kogutud toiduained toimetatakse poodidest kohalikesse toidupankadesse, kus vabatahtlike abil see sorteeritakse ja ladustatakse. Iga toidupank jagab kogutud toidu iganädalaste toiduabipakkide koostises allpool toimetulekupiiri elavatele, eelistatult lastega peredele.

Kõik, kes soovivad toidupankade tööle kaasa aidata, kuid ei saa osaleda toidukogumisaktsioonis, on oodatud seda tööd püsivalt toetama. Annetada on võimalik Eesti Toidupanga kodulehel või helistades annetustelefonidele:

900 9005 – annetad 2 eurot

900 9010 – annetad 8 eurot

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles