ETV-s alustab kolmapäeval ajalooline dokumentaalsari “Metsavennad”

Järva Teataja
Copy
Ülo Altermanni salk.
Ülo Altermanni salk. Foto: Hans Sapp/Rahvusarhiiv

ETV toob sel kolmapäeval vaatajate ette ajaloolise dokumentaalsarja ”Metsavennad”, mis võtab esimest korda Eesti teleajaloos ülevaatlikult kokku metsavendluse ja selle traagilise ning karmi ajajärgu.

Kolmapäeval ETVs alustav ajalooline dokumentaalsari heidab valgust karmile ajajärgule Eesti ajaloos, mis viis metsadesse hinnanguliselt 15 kuni 20 tuhat inimest. Metsavendlus kui nähtus tekitab tänaseni vastakaid arvamusi. Esmajoones tähendas see tuhandete inimeste püüet varjata ennast võõrvõimu vägivalla eest. Ent sellel oli ka teine tahk - metsavendlus oli viimane relvastatud vabadusvõitlus.

Kes olid need inimesed, kes hoidsid rahvuslippu kõrgel ka kõige punasemal perioodil, tuues pahatihti ohvriks enda elu? Millega nad igapäevaselt tegelesid ja kuidas elasid? Milliste jõhkrate meetoditega üritas nõukogude võim vastupanu lämmatada?

Neile ja paljudele teistele küsimustele annavad läbi 11-osalise dokumentaalsarja vastuseid toonaste sündmuste tunnistajad ja veel elus olevad metsavennad ning Eesti metsavendluse eksperdid ja ajaloolased. Haruldaste dokumentaalmaterjalide abil tuuakse igas osas vaatajani üks episood metsavendluse ajaloost, mis jutustatud läbi mõne legendaarse metsavenna loo. Tund aega kestev avaosa võtab ülevaatlikult kokku metsavendluse kui nähtuse läbi Raplamaal tegutsenud Osvald Raadiku loo, kes oli metsavend nii mõlema nõukogude okupatsiooni kui ka Saksa okupatsiooni ajal.

“Metsavennad” sarja stsenarist-toimetaja on Tõnis Leht, helilooja Ardo Ran Varres, arhiivitoimtaja Ruth Alaküla ja saatejuht Rasmus Kagge. Mitu aastat ette valmistatud sarja juures olid konsultantidena abiks Eesti Kaitsejõudude ülem Martin Herem ja arheoloog Mauri Kiudsoo, kes mõlemad on metsavendlust põhjalikult uurinud. Sarja erilise pildikeele eest hoolitseb režissöör Erle Veber, produtsent on Laur-Leho Kaljumets.

“Metsavennad” on ETV eetris alates 30. märtsist kolmapäeviti kell 22.05

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles