Pikaajaline eesmärk on toota ise rohkem elektrit

Taavi Aas
, majandus- ja taristuminister (KE)
Copy
Taavi Aas.
Taavi Aas. Foto: Konstantin Sednev

Nagu peaaegu kõik muud protsessid maailmas, on ka energeetika muutunud globaalseks. Oleme ammu harjunud, et nafta võib pärineda pea igast maailmajaost, samamoodi liigub elekter järjest enam üle piiride. Juba praegu on meie kaablites Norra hüdrojaamas toodetud elekter, kasutame Hiina päikesepaneele ja Saksa tuulegeneraatoreid. Soojuse ja elektri tootmiseks tarvitavad jaamad puitu, mis on toodud näiteks Kanadast, USAst, või gaasi, mis on pärit Katarist.

Globaliseerumisel on oma head ja vead. Kui geopoliitiline olukord püsib, on ka energiahinnad madalamad. Kahjuks oleme jõudnud olukorda, kus rahvusvahelistes suhetes on turbulents, turgudel valitseb ebakindlus ja toorainete hinnad on seetõttu tõusnud ootamatult kõrgeks. See on tinginud omakorda tavapärasest suuremad arved tarbijatele peaaegu kogu maailmas, sealhulgas ka Eestis.

Aga elekter ja toasoojus on inimestele sama elementaarne kui söömine ja hingamine. Seetõttu on oluline, et võimalikult soodsa hinnaga teenused oleksid inimestele tagatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles