Näitus avab Eestis elavate muulaste mõtteid

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy

Paide gümnaasistid on juba paar nädalat saanud otsa vaadata Omarile, Tetianale, Luiz Filipele ja teistele võõramaalastele Eestis, kes olid oma nime ja näoga nõus plakatite kaudu rääkima isiklikest emotsioonidest seoses Eestiga.

Tegemist on omanäolise näitusega "Rikas Eesti", mille eesmärk on noortele tutvustada kolmandate riikide kodanike elu Eestis.

Gümnaasiumi direktor Margo Sootla ütles, et ajastus sellise näituse jaoks on väga õige, sest just praegu räägitakse palju teistest riikidest Eestisse saabuvatest inimestest ning nende sulandumise võimalikkusest ühiskonda. "Viimaste sündmuste valguses on ka meie kooli tulnud viis Ukraina sõjapõgenikku ning ukraina ja vene rahvusest õpilasi oli meie seas tegelikult juba varemgi," selgitas ta.

Näitus on väljapandud gümnaasiumi vana hoone saalis, kus toimuvad õpilastel mitmed ainetunnid. "Seetõttu leiab õpilaste silme ees laiali laotuv teema arutamist kindlasti erinevatest tahkudest," märkis Sootla.

Näituse üks sõnumeid võiks olla, et teistest rahvusest inimestele meie seas tuleb anda võimalus ennast Eestis teostada ning õppida neid tundma sellistena nagu nad on. Oluline on neile tutvustada ja õpetada meie kultuuri ja keelt, kuid samas peab mõistma, et oma rahvusele ja kommetele jäävad nad alati truuks. Selline rahvuste mitmekesisus kahtlemata rikastab meid riigina ning tihendab rahvusvahelisi suhteid.

Tallinna Ülikooli teadur ja näituse kuraator Andres Kõnno ütles, et näitus "Rikas Eesti" on osa lõimumisprojektist, mis toimub koostöös Tallinna Ülikooli ja Siseministeeriumiga.

Lisaks kümnest plataktist koosnevale näitusele hõlmab projekt ka erinevaid meediakampaaniaid, millest ehk tuntuim on Kanal2 laupäevaõhtune saade Rikas Eesti. Kuulatavad on ka samateemalised taskuhäälingud (vt https://anchor.fm/rikaseesti) ja pilkupüüdvad Instagrami postitused (https://www.instagram.com/rikas_eesti/).

Paide gümnaasium pole kindlasti ainus kool Järvamaal, kus väljapanekut kümne muust rahvusest noore inimese mõtetega, tutvustatakse. "Lootust on, et jõuame ka teistesse maakonna koolidesse," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles