Sõda kinnisvaraturgu ei pidurdanud: märtsis sündisid üle Eesti jälle uued hinnarekordid

Järva Teataja
Copy
Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?
Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg? Foto: Shutterstock

Nii Tallinnas, Tartus kui Pärnus sündisid teist kuud järjest uued korteri ruutmeetri hinnarekordid. Tallinnas tõusis märtsis keskmine korteri ruutmeetri mediaanhind 2604, Tartus 1904 ning Pärnus 1853 euroni ruutmeetri kohta, analüüsib Eesti suurim kinnisvarabüroo Uus Maa Maa-ameti statistikat.

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütiku Igor Habali sõnul olid märtsi tulemused korteriturul tänu varasematel kuudel sõlmitud lepingutele silmapaistvalt head. „Esialgsetel andmetel sõlmiti Eestis märtsis korteritega 2272 ostu-müügitehingut, mis on küll mõni protsent vähem kui mullu samal perioodil, ent tuntavalt enam kui 1800+ tehingut tänavu jaanuaris-veebruaris,“ ütles Habal.

Tallinna korterite ruutmeetri mediaanhind kasvas kuuga 1,7 ning aastaga enam kui 20% 2604 euroni. Tartu korterite mediaanhind tõusis kuuga 0,5% ning aastaga 8,4% 1904 euroni. „Tänu suuremale uusarenduste mahule on aga Pärnu korterite mediaanhind kasvanud aastaga lausa uskumatud 55%,“ lisas Habal.

„Suures plaanis on kinnisvara ostu-müügitehingute arv viimase kuuga Eestis madalama tarbijakindluse ning raha kättesaadavuse riskide tõttu langenud. Kasvanud on nii nende inimeste hulk, kes likviidsuse hoidmiseks oma vara müüvad kui ka pakkumiste arv. Näiteks on Tallinna korteripakkumiste arv aasta alguse 2000 juurest tõusnud märtsis-aprillis 2200-2300 peale. Intressimäärade tõusuohu tõttu on hüppeliselt suurenenud ka laenude refinantseerimiste arv,“ rääkis Habal.

„Müügipakkumiste arvu kasv ja aktiivsuse langus võiksid tavaoludes viidata saabuvale hinnalangusele, ent olukorras, kus paljudele uusarendustele on toormehindade kasvu tõttu pidurit tõmmatud ning makromajanduses ähvardavaid probleeme ei paista, ei pruugi hinnalangus turul realiseeruda,“ ütles Habal.

„Kui kinnisvara müügiturul on seis suures plaanis stabiilne, siis üüriturul toimusid märtsis Vene-Ukraina sõja tõttu enneolematult suured ja kiired muutused. Märtsi lõpuks saabus Eestisse üle 25 000 pagulase ning tugev nõudlus viis üüripakkumiste arvu kiiresti alla. Kui veel veebruari alguses oli Tallinnas pakkumises liig 1300 üürikorterit, siis aprilli alguseks oli see arv kahanenud 800ni. Kahe kuuga 40% langenud pakkumiste arv on juba toonud tuntava üürihindade hinnakasvu,“ lisas Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles