Vargamäe muuseum viib bussireisil Tammsaare vanemate radadele

Järva Teataja
Copy
Hüpassaare raba Soomaal on tuntud päikesetõusukontserdi paigana.
Hüpassaare raba Soomaal on tuntud päikesetõusukontserdi paigana. Foto: Sille Annuk

Jüripäeval möödub 150 aastat Hansenite saabumisest Tammsaare-Põhja tallu. Selle puhul korraldab Tammsaare muuseum Vargamäel ainulaadse bussireisi, mis viib kirjaniku vanemate sünnikodudesse. Tutvutakse paikadega, kust kohast tulid Krõõda ja Andrese algkujud Tammsaare-Põhja tallu, kirjanduslikule Vargamäele.

„Tõe ja õiguse“ alguses küsib Krõõt Andreselt, miks just see paik sai valitud elamiseks. „Kirjaniku isa Peeter Hansen ei olnud oma peres pärija ja seega tuli tal leida elamiseks teine koht. Kuna Albu kandis olid Peetril sugulased, siis teadis mees tulla Tammsaare-Põhja tallu elama. Siin nägid kirjaniku isa Peeter ja ema Ann palju vaeva nii nagu romaanis Krõõt ja Andres,“ sõnab muuseumi kuraator Siiri Kvell.

Kirjaniku vanemad tulid oma uude kodusse küll kaks päeva, aga kuna liikumisvahendid on muutunud, siis saab Suure-Jaani kandis ära käia ja ka piirkonnaga tutvuda ühe päevaga. „Bussireis toimub 27. augustil kell 9-19.30. Sõit saab alguse Järva-Madiselt ning liigub läbi Paide Suure-Jaani. Külastame Suure-Jaanit, Mart Saare muuseumit, Hüpassaaret, Jüriõuet ja Kolgioja. Kui aega jääb, siis teeme pisikese matka Hüpassaare rabas,“ sõnab Kvell.

Vaid ühe korra toimuvale ainulaadsele bussireisile kirjapanekuks palub muuseum endast märku anda e-maili: muuseum@vargamae.ee. Osalustasu on kõigest 5 eurot, sellele lisandub toitlustamine.

A.H. Tammsaare Muuseum Vargamäel tutvustab 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse taluelu ning A.H. Tammsaare kultuuri- ja kirjanduspärandit, sealhulgas „Tõe ja õiguse“ lugu. Muuseumis toimuvad mitmesugused sündmused: seminarid, koolitunnid, perepäevad, teatrietendused, näituste avamised, matkad. Vargamäel on tõelus ja väljamõeldis jäädavalt läbipõimunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles