Aeg tiksub halastamatult

Helmen Kütt
, riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees (SDE)
Copy
Helmen Kütt
Helmen Kütt Foto: Marko Saarm

Inimeste südametes on juba teist kuud Ukraina sõda koos oma õuduste ja mõõtmatute inimlike kannatustega. Kremli kuritegeliku režiimi tegevus on muutnud oluliselt ka Eesti julgeolekuseisu ja suurendanud meis kõigis ohutunnet. Ajad on rasked ja uusi katsumusi palju, aga see ei tähenda, et tegelema ei peaks sotsiaalkaitse valupunktidega. Iseäranis just kriisis, mis probleeme võimendab, on riigi kohus aidata neid, kes on raskustes. Ja abivajajate puudust Eestis ei ole.

Ühiskond elab juba pool aastat hinnatõusude pöörises, millele sõda on hoogu juurde andnud ja mille lõppu ei ole näha. Inimesed on olnud silmitsi ränkade kütte- ja elektriarvetega, nüüd on suureks katsumuseks saanud kallinevad toiduained. Eesti Panga kevadprognoosi järgi on hinnatõus sel aastal 10,2 protsenti, majandus kahaneb 0,4 protsenti ja töötuse määr on 6,7 protsenti.

Üle kümne aasta on oodanud oma järge hooldekodukoha kättesaadavuse probleem. Selle ülivalusa küsimuse on hinnatõusud veelgi teravamaks muutnud. Siin on vaja leida võimalikult kiire ja inimlik lahendus. Riik ei tohi käed rüpes pealt vaadata, kuidas järjest rohkem on nii eakaid kui ka nende lähedasi, kellele hooldekodu hind käib üle jõu. Selline olukord «toodab» juurde ka omastehooldajaid, kes mitte soovi, vaid sunni tõttu peavad töölt lahkuma ja koju jääma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles