Euroopa Komisjon käivitab Euroopa noorteaasta 2022 puhul tulevikku vaatava 3D-platvormi

Järva Teataja
Copy
Eesti lipp, Euroopa Liidu lipp ja NATO lipp. Pilt illustratiivne
Eesti lipp, Euroopa Liidu lipp ja NATO lipp. Pilt illustratiivne Foto: Meelis Meilbaum (Virumaa Teataja)

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kuulutas 2022. aasta Euroopa noorteaastaks eesmärgiga, et Euroopa kuulaks tähelepanelikult oma noori ning saaks liitu nende arvamuse toel paremaks kujundada. Seetõttu käivitas Euroopa Komisjon Euroopa noorteaasta keskse komponendina täiesti uue 3D-digiplatvormi “Anna oma visioonile hääl”. Tegu on interaktiivse platvormiga, kus noored eurooplased saavad salvestada oma isikliku ja ainulaadse sõnumi.

Platvormi „Anna oma visioonile hääl“ eesmärk on anda mitmesuguse taustaga ja kontinendi eri nurkadest pärit noortele eurooplastele võimalus teha kuuldavaks oma tulevikuvisioon alates tööhõive-, kaasatus-, rahu- ja julgeolekuküsimustest ning lõpetades kliimamuutuste, hariduse, vaimse tervise ja muuga.

Ülemaailmse pandeemia järel ja Ukraina vastu suunatud sõja valguses muutuvad noorte hääled aina asjakohasemaks. Seetõttu toimib „Anna oma visioonile hääl“ tipptasemel interaktiivse häälteruumina, mis annab inimestele sõna otseses mõttes võimaluse oma hääl kuuldavaks teha, salvestades isiklik sõnum ning jagades oma arvamusi ja ideid enda jaoks kõige olulistematel teemadel.

Platvorm on välja töötatud vastu võtma sõnumeid kõigis ELi ametlikes keeltes (lisaks ka norra, türgi, serbia, makedoonia ja islandi keeles). Kui salvestis on lisatud, loob iga hääl oma ainulaadse 3D-lainekuju, suhestub kõigi teiste platvormi salvestistega ja võimaldab kõigil kuulata igas seadmes ja igal ajal mis tahes häält mis tahes keeles.

ELi noortevoliniku Mariya Gabrieli sõnul iseloomustab platvormi „Anna oma visioonile hääl“ nooruslikkus, tähendusrikkus, dünaamilisus ning noorteaastat läbiv avatud koosloomisvaim. „See on Euroopa noorte jaoks ka õigeaegne võimalus ennast näidata, sõna võtta ning jagada tulevikuga seotud muresid ja mõtteid. Platvorm „Anna oma visioonile hääl“ poleks saanud tulla mitte ainult noorte Euroopa kodanike, vaid ka praegu varasemast suuremate katsumuste ees seisva ühiskonna liikmete jaoks õigemal ajal,“ ütles Gabriel.

2022. aasta kui Euroopa noorteaasta tähtsuse kohta lisas volinik Gabriel: „Palume kõigil noortel nüüd kaasa lüüa ja osaleda. Nende hääled on olulised Euroopa teekonnal kasvu, teadmiste, innovatsiooni, võimaluste ja paremate ning asjakohasemate noortele suunatud lahenduste poole. Kuulame teraselt ja hoolitseme selle eest, et noortepoliitikat saaks teha avatumas ja koostööaltimas keskkonnas ning et kõiki hääli kuulataks ja neile reageeritaks nii sel aastal kui ka edaspidi.“ Euroopa noorteaasta kampaania olulise osana kaasavad liikmesriigid riiklikul ja kohalikul tasandil noori mitmesugustesse tegevustesse. Eesti on Euroopa noorteaasta raames korraldanud mitukümmend tegevust ja Kadri Koorti, Eesti Euroopa noorteaasta riikliku koordinaatori sõnul on lähikuudel ette näha veel palju erisuguseid tegevust. Näiteks toimusid kohalikul tasandil üle Eesti noorte osaluskohvikud, käimas on mitmeid konkurrsse ja suvel toimub mitmeid noortefestivale.

Uus platvorm „Anna oma visioonile hääl“ annab oma panuse nendesse tegevustesse ning toimib Euroopa noorteaasta pärandina ka pärast 2022. aastat – noorte hääled saavad muudatuste tõukejõuks ja tulevikupoliitika kaasarendajaks.

Euroopa noorteaasta 2022

Euroopa Komisjon käivitas 2022. aastal Euroopa noorteaasta kui „aasta, mis on pühendatud neile, kes on teiste hüvanguks palju ohverdanud“, nagu ütles president von der Leyen 2021. aasta kõnes olukorrast ELis. Seetõttu on see aasta täielikult pühendatud noortele eesmärgiga neid julgustada ning anda neile uusi võimalusi ja viise osaleda ühiskonnas aktiivse kodanikuna.

Euroopa noorteaasta üldine eesmärk on julgustada kõiki noori oma häält kuuldavaks tegema ja ühiskonnaelus osalema, jagades nii oma aasta põhiteemadest[1] lähtuvat visiooni kui ka Euroopa tulevikuga seotud lootusi. Lisaks soovitakse tagada Euroopa väärtuste nähtavus ja nende edendamine, levitades noorte hulgas solidaarsussõnumit ning toetades Ukrainat mitmesuguste tegevuste kaudu.

Samal ajal iseloomustab Euroopa noorteaastat koosloomise ja mitmepoolse osaluse vaim, millesse sajad noorteorganisatsioonid ja huvirühmad aktiivselt panustavad. See väljendub paljudes riiklikes ja kohalikes algatustes: Euroopa noorteaasta veebisaidile on üles laaditud juba üle 1650 tegevuse, mis toimuvad Euroopa eri paigus ja toovad noori kokku, innustades neid selle aasta tegemistes positiivselt ja asjakohaselt kaasa lööma.

Lisateave leiate veebilehelt http://www.teeviit.ee/noorte-aasta/ ja Mis on Euroopa noorteaasta? | Euroopa Noorteportaal (europa.eu)

Ametlikud teemaviited: #EYY2022 #EuropeanYearOfYouth ja #Euroopanoorteaasta #Annaomavisioonilehääl

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles