Kool sai kingiks tüki metsa

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Varem lihtsalt heledat värvi olnud Türi ühisgümnaasiumi tühi fuajeesein on nüüd kunstnik Helina Toateri käe all saanud uhke metsamotiiviga maali.
Varem lihtsalt heledat värvi olnud Türi ühisgümnaasiumi tühi fuajeesein on nüüd kunstnik Helina Toateri käe all saanud uhke metsamotiiviga maali. Foto: Kristo Kivisoo

Türi ühisgümnaasium, mille visiitkaart on valge maja metsa ääres, sai viimasel koolivaheajal metsa ka täis. Seda küll pildi kujul, ent fuajeeseina mitmel ruutmeetril laiuv metsateemaline seinamaaling mõjub üsna ehedalt, puudu on vaid linnulaul.

Pildi kinkisid koolile tänavused lõpetajad. «Mulle kirjutas abiturient Kai-Melli Kapten, see oli hästi armas kiri. Ta kirjutas, et koolis oli hiljuti remont ja kui ta vaatas valgeid tühje seinu, tekkis tal mõte, et seal võiks olla üks pilt. Ta küsis, kas ma oleksin nõus selle tegema,» kirjeldas kunstnik Helina Toater. Kuna ta on Türilt, oli ta rõõmuga nõus kodulinna koolile kunstiteose valmistama.

Teemat edasi arendades ja ka kooli juhtkonnaga nõu pidades koorus välja idee, et kuna ühisgümnaasiumi tuntaksegi kui valget maja, mis asub Tolli metsa ääres, võiks ka pildil olla metsamotiiv. Nii saabki nüüd seinal näha teost, mida maalides lasi kunstnik fantaasial lennata – kindlat metsaserva ta üles ei pildistanud, vaid joonistas metsamaastiku seinale nii, nagu ta seda oma peas ette kujutas. Ja kuigi tegemist on fantaasiametsaga, leiab pildilt mõnedki konkreetsed vihjed: puude vahel võib silmata teeviitasid, millel kirjas kooli väärtused – hoolivus, harmoonia ja koostöö – ning puude vahel lookleval teerajal on kiri «tahe õppida ja areneda». Samuti leiab teeserval asuvalt kivilt märke «XI lend 2022». Ja pildil olevad kolm kuusekest viitavad kuusemotiivile Türi ühisgümnaasiumi logol. Maali asukohaks sai valitud sein, mille kohal laeservas on kohtvalgustid ja nii lööb metsamaastik veel eriliselt särama, püüdes igaühe pilku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles