Uuring: tulumaksutagastust kasutatakse peamiselt jooksvateks kulutusteks

Järva Teataja
Copy
Säästmine. Foto on illustreeriv.
Säästmine. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Iga teine tulumaksutagastuse saaja kasutas selle raha igapäevasteks jooksvateks kulutusteks, selgus hiljutisest Kantar Emori uuringust.

Suurema tõenäosusega kasutasid tulumaksutagastust igapäevakulutusteks need inimesed, kelle tulumaksutagastus jäi alla saja euro või kelle leibkonna sissetulek on keskmisest madalam.

Järgnevad kasutusviisid olid hoiustamine (16% vastajaist), investeerimine (10%) ning laenude tagasimaksmine (6%). Kui tagastusega laekus suurem summa, kasutati seda ka reisimiseks ja suuremateks ostudeks. Erilisemad kulutused, mida lahtistes vastustes mainiti, olid näiteks abielusõrmused, robotniiduk ja kassi steriliseerimine. Annetajate osakaal oli umbes 2%.

„Arvestades praeguseid hinnatõuse, pole muidugi üllatav, et tulumaksutagastust kasutatakse peamiselt igapäevakulutusteks. Isegi suuremate ostude all mainisid inimesed spontaanselt küttepuid,“ kommenteeris Kantar Emori käitumisteaduste juhtekspert Heidi Reinson. „Tulemused kinnitasid ka levinud stereotüüpi -- kui oli võimalus tulumaksuvabastus kõrvale panna, siis naised pigem hoiustasid selle, mehed investeerisid,“ lisas Reinson.

Kantar Emori veebiuuringus osales üle 1000 Eesti elaniku vanuses 15–84 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles