Järvamaa pärimuspäeva peetakse Vargamäel

Järva Teataja
Copy
Suvisted Veteperes  A. H. Tammsaare muuseumis mõned aastad tagasi.
Suvisted Veteperes A. H. Tammsaare muuseumis mõned aastad tagasi. Foto: A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel

5. juunil tähistatakse A.H. Tammsaare muuseumis Vargamäel suvistepühi ning ühtlasi pärimuspäeva,  olenevalt ilmastikuoludest kas rehe all  või kiigeplatsil.  

Järvamaa pärimuspäevale "Suvisted Veteperes", mis algab kell 15,  oodatakse kõiki oodakse kõiki maakonna kultuurihuvilisi. 

"Külakostiks too väike etteaste oma repertuaarist. Tore, kui saad ka teisi peolisi tegevusse kaasata," palub muusem oma kodulehel avaldatud teates. Külalisesineaks on Duo Tuus. 

Kaasa on soovitav  võtta ka piknikukorv. Eestvedajaks pärimuspäeva korraldamisel on tänavu Albu kooli muusikaõpetaja, pilliringide juhendaja ning segakoori Sink-Sale-Proo dirigent Kaja Kraav, kes pälvis täbavu aasta folkoorikuraatori tiitli.

Suvisted on suve vastuvõtmise pühad. Karjasele tähendasid suvisted vaba päeva või vähemalt vaba hommikupooliku saamist.

Põllunduses tähendas see Eesti rahvatraditsioonis külvitööde lõpetamist ning lühikest hingetõmbamisaega enne heinateo algust. Koduste tööde ja talituste seas on suvitetel tähtsaimaks üldine elamukorrastus: erilise hoolega pestakse põrandaid, puhtaks pühitakse õu ning jalgrajadki. Kõik need ettevalmistused peavad kaskede toomise ajaks tehtud olema. Suvistekombestiku pearõhk kaldub noorte ühistele kooskäimistele, lembetunnete avaldamisele ja meelelahutustele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles