Jaapani aia ülendatud hoovis

Copy
KUUKuu kontsert võlus kuulajaid idamaiste helidega.
KUUKuu kontsert võlus kuulajaid idamaiste helidega. Foto: Emil Tappendorf

Ka praegu Paide muusika- ja teatrimajas näha olev Vedeliku ja Kesk-Eesti kunstnike liidu ühisnäitus «Lõbude aed» vääriks siin käsitlemist, kuid piirdugem seekord vaimsete naudingutega. Hiljuti oli Paides festival paIDA, mille peakorraldaja Leho Rubis oli kokku pannud hämmastavalt tervikliku, rõõmsa ja erksana koos püsiva kava. Omast kogemusest tean, et sedalaadi kava koostada pole sugugi lihtne.

Festivali esimesest otsast jäin ilma. Nii ei kuulnud ma Aivar Rumvolti teoreetilist juttu jaapani keskaegsest keraamikatehnikast raku ega osalenud teerituaalis. Jõudsin festivalile umbes veerand tundi enne, kui õpitoas osalejate kaunistatud keraamilised kausid põletusahju läksid. Kiiruga tegin ka enda kausi põletamiseks valmis. Kui ahi oli tööle pandud, läksime saali tarkusi kuulama. Terve tänavuse festivali sidus kokku märksõna «Jaapan».

Õhtupooliku keskmeks oli plaanitud loeng-vestlusring teemal «Jaapani esteetika». Nauditava pühendumusega rääkisid Eesti üks tunnustatumaid japanolooge, õppejõud ja tõlkija Alari Allik, helilooja Märt-Matis Lill ning meie enda orientalist, muusik ja kunstnik Leho Rubis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles