Elron: rongireisijate arv on viimastel kuudel oluliselt kasvanud

Järva Teataja
Copy
Elroni reisirong. Pilt on illustreeriv.
Elroni reisirong. Pilt on illustreeriv. Foto: Elmo Riig

Elroni rongidega tehti mais enam kui 681 000 sõitu, mis on võrreldes 2021. aasta mai kuuga pea kolmandiku võrra rohkem. Aasta esimese viie kuu jooksul on rongireisijate arv kasvanud 32% ehk lähenemas koroonapandeemia eelsele ajale.

Elroni müügi- ja arendusjuht Ronnie Kongo sõnas, et selle aasta mais reisis rongidega viimase kolme aasta rekordarv reisijaid. “2022. aasta esimesel viiel kuul on tehtud 32% rohkem sõite kui eelmise aasta samal perioodil. Käesoleva aasta algusest saadik on Elroniga reisinud enam kui 2,97 miljonit reisijat ja nendest eelmisel kuul 681 600 reisijat. Piletimüügi statistika põhjal võib öelda, et tõenäoliselt jõuame peagi 2019. aasta ehk senise reisijate rekordaasta tasemele,” selgitas Elroni müügi- ja arendusjuht.

Ronnie Kongo selgitas, et suurenenud huvi rongiga reisimise vastu võib põhjendada nii üldise hinnatõusuga kui ka Covid-19 viirusest tingitud piirangute kaotamisega, mis on tõenäoliselt suunanud enamaid reisijaid eelistama ühistranspordi võimalusi.

“Üleüldise hinnatõusu, inflatsiooni ja tõusnud kütusehindade valguses otsivad inimesed liiklemiseks sobivamaid alternatiive, mida ühistranspordiga liiklemine kindlasti pakub,” lisas Kongo ja tuletas meelde, et rongiga reisimine pakub endiselt mugavat, turvalist ja keskkonnasäästlikku sõiduelamust.

Reisijate arv on kasvanud pea kõikidel liinidel.

Läänesuunalistel väljumistel on mai kuude võrdluses enim kasvanud Tallinna-Riisipere-Turba rongireisijate arv (28%) 121 300 reisijani ja Tallinna-Paldiski suunal reisijate arv (22%) 117 400 reisijani.

Edelasuunal on populaarsust kogunud Tallinna-Viljandi ekspressliin (37%) ja tavarong (27%) ühtekokku enam kui 40 000 reisijaga, aga kasvanud on ka Tallinna-Türi (30%) 23 900 reisijani ja Tallinna-Rapla (22%) reisijate arv 37 800 reisijani.

Idasuunaliste rongiliinide kogumaht on kasvanud kokku 38%.

Kagusuunal on oluliselt kasvanud Tartu-Valga liinil reisijate arv (27%), mis mais ületas 14 000 reisija piiri aga ka Tartu-Koidula-Piusa rongiliin (33%).

Võrreldes aastataguse ajaga on suurim reisijate arvu kasv Tallinna-Tartu ekspress liinil (+64%), Tallinna-Narva ekspress liinil (+38%), Tallinna-Tartu liinil (+38%), Tallinna-Viljandi ekspress liinil (+37%), Tallinna-Narva liinil (+34%) ning Tartu-Koidula-Piusa (+33%) liinil.

Elroni müügi- ja arendusjuht Ronni Kongo rõhutas, et kuigi üheltpoolt on rõõmustav, et ühistranspordi ja eriti rongiga reisijate arv on taastunud pandeemia-eelsele tasemele ja ilmselt kasvab veelgi, siis muret valmistavad eelkõige tipp-aja väljumised, mil reisijatel rongis piisavalt ruumi pole.

„Suurima täitumisega väljumised on ennekõike pärastlõunased ja tööpäeva-lõpu kellaajad. Kui on võimalik eelistada päevast või hilisõhtust reisiaega, siis on tõenäosus rongis istuma saada suurem,” nentis Kongo.

Ta lisas, et populaarsemate sõiduliinide rongides nii Tallinna-Tartu kui ka Tallinna-Narva liinidel tasub kindlasti tippaja väljumiste asemel eelistada päevaseid või hilisõhtuseid väljumisi. “Näiteks reedeti või pühapäeviti Tartust Tallinnasse sõites on hilisematel väljumistel rongis mõnevõrra vähem reisijaid kui pärastlõunastel ja õhtustel kellaaegadel,” pani Kongo reisijatele südamele.

Kongo selgitas, et Elron on otsimas lahendusi, et reisijatel oleks võimalik enne veebist piletit ette ostes näha, kui suures osas on rong eelmüügist täitunud, et oleks võimalus eelistada väiksema täitumisega väljumisi.

“Kuna igapäevaselt on reisijaid teenindamas kogu Elroni rongipark, siis olulisi täiendusi me sõiduplaanidesse teha ei saa. Igapäevaselt aga jälgime reiside statistikat ja suuname võimalusel populaarsematele väljumistele ka pikemaid koosseise,” rõhutas Elroni müügi- ja arendusjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles