Järvamaa mehest tehakse Raplamaal lavastust

Järva Teataja
Copy
Foto: Erakogu

28. juunil esietendub Märjamaal, Ohukotsu küünis suvelavastus “Richard ja Anna”, mis on ainest saanud Järvamaalt pärit noore rahvaluuleuurija Richard Viidalepa päevikust, mida ta kirjutas 1928. aastal Raplamaal rahvaluulet kogudes. 

Richard Viidalepp, (sündides Viidebaum), sündis 23. jaanuaril 1904. aastal Järvamaal Nurmsi külas Jalapuu talus põllumehe perekonnas. 1925. aastal astus Viidalepp Tartu Ülikooli filosoofia teaduskonda, ent M. J. Eiseniga kohtumine inspireeris teda niivõrd, et 22-aastaselt alustas ta rahvaluulekogumist, küsitledes oma lähisugulasi ning koduümbruse elanikke. Nendelt kogub Viidalepp 1927. aastaks suisa 440 lk. pärimuslikke tekste. 24-aastase noore mehena sattus Viidalepp (tol ajal veel Viidebaum) 1928. aasta suvel kogumisretkele Raplamaale, kus ta veetis talust tallu käies ligi 2,5 kuud.

Sellest, milliseks tema rännak kujunes meie lugu räägibki. Aga lisaks räägib see ka ajast ja armastusest ning otsib muuhulgas vastust küsimusele, kuidas leida muutuste tuules iseend ning edasi liikumiseks õiget suunda.

Tüki lavastab Adeele Jaago Ugala teatrist ning nimirollis astub lavale Vanemuise teatri näitleja Kaarel Pogga. Richardi kaasteeliseks kehastub näitlejanna Ragne Veensalu ning värvikates karakter-rollides astuvad lavale Ivo Reinok ja Maili Metssalu. Veel kuuluvad meeskonda: Dramaturg: Mari Tammar; Muusikaline kujundus: Kulno Malva; Kunstnik: Jaanika Jüris; Valguskunstnik: Mari-Riin Paavo; Etenduse juht: Loreta Janson; Produtsent: Marta Arula

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles