Päästeamet ja Kaitseliit tõhustavad koostööd laias riigikaitses

Järva Teataja
Copy
Foto: Kaitseliit

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu ja Kaitseliidu ülem Riho Ühtegi allkirjastasid täna koostöölepingu, mis määratleb edasise koostöö arengusuunad riigi- ja elanikkonnakaitses.

„Kaitseliit ei ole mitte ainult sõjaline organisatsioon, vaid riigikaitseorganisatsioon laiemas tähenduses, pakkudes vabatahtlikest moodustatud üksustega riigikaitse eri valdkondadele täiendust ja abi,“ ütles Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi. „Päästeameti ja selle eellastega on Kaitseliit koostööd teinud kogu oma olemasolu jooksul. Tänane maailm meie ümber nõuab veelgi tihedamat ja läbimõeldud tegutsemist kahe organisatsiooni vahel, et Eestis oleks turvaline ja meie inimesed kaitstud.“

„Julgeolekuolukord meie ümber on viimaste kuudega märkimisväärselt muutunud ja seetõttu on oluline, et oleksime valmis ka tumedamateks stsenaariumiteks,“ ütles Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu. „Elanikkonna turvalisuse alustala on erinevate osapoolte ühine tegutsemine ning selle lepinguga seavadki Päästeamet ja Kaitseliit paika edasise koostöö täpsed suunad. Nii saab samm-sammult reaalsuseks laiapindne riigikaitse, mille vajadusest on räägitud juba aastaid.“

Järgmiste kuude jooksul pannakse alalepingutega täpselt paika teabevahetust, ennetustööd, päästetööd, demineerimistööd, evakuatsiooni ning kriisideks valmisolekut puudutavad koostöösuunad ja eesmärgid. Nii kinnitatakse kord, millega üks ametkond saab vajadusel teist kiiresti ja tõhusalt toetada.

Tammearu sõnul tähendab see praktikas näiteks seda, et kui Päästeametil elanikkonnakaitse asutusena tekib vajadus evakueerida suurt hulka inimesi, saab Naiskodukaitse hõlpsasti appi tulla ning tööd suunavad juba varem kokku lepitud juhised.

Päästeamet ning Kaitseliit ja Naiskodukaitse kohtuvad regulaarselt, et teha kokkuvõtted koostööst ning kavandada vajadusel järgmiseid ühiseid suundi.

Eelmine sarnane koostööleping allkirjastati 2007. aastal. Kuna 15 aastaga on nii asutuste struktuurid, ülesanded kui ka keskkond meie ümber omajagu muutunud, oli tarvis leping kaasajastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles