Euroopa koondab oskusi ja teadmisi ettevõtete üleminekul inimeste ning robotite ühistööle

Järva Teataja
Copy
3d rendering robot learning or solving problems
3d rendering robot learning or solving problems Foto: Phonlamai Photo/ Shutterstock

Tallinna Tehnikaülikooli teadlased osalevad ambitsioonikas Horisondi teadusprojektis, et aidata väikese ja keskmise suurusega ettevõtteid üleminekul inimeste ning robotite ühistööle. Terminina kasutatakse siin Industry 5.0 ehk tööstus 5.0.

Projekti eesmärgiks on toetada transpordi- ja elektroonikatööstust, et muuta tootmisprotsess tööstus 5.0 printsiipidest lähtuvalt jätkusuutlikumaks ja inimeseksemaks. Konsortsiumi kuulub 11 partnerit kaheksast Euroopa riigist ja seda juhib Prantsusmaa Lennutööstuse Assotsiatsioon – Aerospace Valley. Koos luuakse teadmusjagamise platvorm, mille kaudu plaanitakse toetada kuni tuhandet väikese ja keskmise suurusega ettevõtet Euroopas, pakkudes neile nii abi tööstus 5.0 printsiipide rakendamisel, Euroopa sisemiste piiride ülest sektorisisest infojagamist kui ka rahalist tuge oma projektide elluviimiseks.

Oma teadmised ja oskused on konsortsiumi koondanud uurimis- ja tehnoloogiaettevõtted, ülikoolid ja äriinnovatsiooni keskused, kes pakuvad uute teenuste ja avatud projektikutsete kaudu tuge väikese ja keskmise suurusega transpordi- ja elektroonikaettevõtetele. Projekti Eesti partner on TalTechi mehaanika ja tööstustehnika instituudi autonoomsete sõidukite uurimisgrupp.

Uurimisgrupi juhi ja TalTechi robootikaprofessori Raivo Selli kinnitusel on oluline liikuda digitaliseerimise ja robotiseerimise tehniliste aspektide juurest edasi inimese ja roboti efektiivse koostöö juurde, et tootmisprotsess oleks jätkusuutlik ja paindlik. Ta lisas: „Just seda peetaksegi silmas tööstus 5.0 kontseptsioonis, täiendades praegust tööstus 4.0-i, mis keskendub digitaliseerimisele. Mõlemad kontseptsioonid koos tagavad kaasaegse ja jätkusuutliku tootmisprotsessi.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles