Viis näpunäidet lastega lennureisile minnes

Järva Teataja
Copy
Foto: Pixabay

Väikeste lastega vanemaid heidutab sageli lennukiga reisimisel infopuudus ja stress sellest, mida küll teised reisijad arvata võivad. Tegelikult pole muretsemiseks põhjust, sest lennufirma SmarLynx hiljutisest uuringust selgus, et 80% inimestest ei mõista laste lennukis viibimist kuidagi hukka. Stjuardess jagab näpunäiteid, kuidas veelgi paremini lastega lennureisiks valmistuda.

SmartLynx viis hiljuti Balti riikide reisijate seas läbi uuringu ning selgus, et kõigest 6% vastajatest ei soovi varasema kehva reisikogemuse tõttu näha lennukis väikelapsi. Seevastu 80% ei mõista laste lennukis viibimist kuidagi hukka ning 45% leidis, et väikelastega vanematel on võrdne õigus oma lastega reisida ja nad ei peaks oma käitumist häbenema.

„Iga väikelaps on erinev, samamoodi nagu täiskasvanud reisijad. Mõni inimene on toredam reisikaaslane ja mõni vähem. Sinna pole midagi parata. Lastevanematena on aga siiski mõned lihtsad asjad, mida on võimalik teha, et lennureis väikelastega oleks võimalikult hästi ette valmistatud,“ selgitas SmartLynx stjuardess Merike Morais.

Vanemate parimaks sõbraks on salongipersonal

Lennumeeskond on alati valmis lennul jagama tuge nii vanematele kui ka lastele. Näiteks, kui vanemad unustavad lapsele midagi olulist käsipagasisse panna, soovitab Morais lahenduse leidmiseks kõhklemata lennukimeeskonnalt abi küsida. Salongipersonal on ilma probleemideta valmis näiteks lapse toitu soojendama, andma lisaks tekki või patja, tihti on personalil varuks ka mänguasju ning alati võib abi paluda ka selleks, et lihtsalt lapse eest hoolitseda seni, kuni vanemad jalgu sirutavad või tualetis käivad.

Registreeruge lennule aegsalt

Isegi, kui osta lennule piletid korraga tervele perele, siis ei pruugi see automaatselt tähendada, et saate kõik kõrvuti istmed. Seda eriti viimasel hetkel ostetud piletite puhul. Seepärast tasub perekonnana lennule minnes teha check-in kohe esimesel võimalusel. Tänapäeval pakuvad enamik lennufirmasid ka elektroonilist registreerimist nii, et lennujaamas kohapeal tuleb registreerida ainult äraantav pagas.

Käsipagasisse kõik esmatarbekaubad

Lastega reisides on alati mugavam kasutada mitme taskuga kotti ja asetada see esiistme alla, nii on kõik vajalik kiiresti ja lihtsalt kättesaadav. Samuti tasub teada, et enamik lennufirmasid annab kuni 10 kilogrammi kaaluva väikelapse kohta lisaks ühe koti tasuta pagasit.

Reisikotti võiks kindlasti mahutada lapsele meelepärased toidud, lemmikmänguasjad või multifilmidega nutiseadmed, mis on lennureisil hea ajaveetmise viis. Beebitoit võib olla suuremates anumates, näiteks termoses või klaaspurgis. Arvestada tuleb aga sellega, et imikutoidu pakendeid võib tulla turvakontrollis kotist välja võtta. Seepärast on soovitav imikutoit panna käsipagasi ülaossa, et seda saaks vajadusel kergesti eemaldada.

"Õhutemperatuur muutub lennureisi ajal sageli – lennujaamas on külmem ja lennukis mõnusalt soe, seega on lastel soovitatav kanda mitu kihti riideid ja just selliseid, et neid oleks lihtne eemaldada ja vajadusel selga panna," märkis Morais.

Vankriga pääseb kuni lennukini

Vankrid tuleb enne lendu registreerida check-in lauas, kuid enamasti saab sama vankriga edasi minna kuni pardaväravani. Pardalemineku alguses annavad lennujaama töötajad käru üle lennumeeskonnale, kes asetab selle pagasiruumi. Kuna igas sihtkohas on reeglid erinevad, siis tasub salongipersonalilt enne maandumist üle küsida, kas nad annavad käru tagasi kohe lennukist lahkudes või alles pagasilindilt. Enamikus lennujaamades pakutakse siiski väikelastega peredele lennujaamas kohapeal kasutamiseks ka tasuta käru.

Laste heaolu lennu ajal

SmartLynx stjuardessi sõnul on lennuki õhkutõusmisel ja maandumisel soovitatav toita beebisid piima või veega. „Maandumisel ja tõusmisel muutub kabiinis rõhk ja see võib kõrvadele haiget teha. Neelamine tasakaalustab rõhku kõrvades ja aitab ebamugavust vältida,“ selgitas Morais. „Kui neelamine ei aita, siis võib proovida panna laps kas haigutama või siis suud võimalikult suurelt lahti tegema.“

Igasuguste küsimuste või murede korral võib alati salongipersonali poole pöörduda, sest neil on palju kogemusi erinevate situatsioonide jaoks ning enamikel lennukitel on lastele kaasas ka näiteks mänguasjad. SmartLynx Airlines tualetid on varustatud ka mähkimislaudadega.

„Kõige suurema boonusena on enne või pärast lendu võimalik salongipersonaliga konsulteerides kokku leppida lapsele ka piloodi tervitamine. See parandab laste tuju alati,“ lausus Morais.

SmartLynx Airlines uuring viidi läbi 2022. aasta juunis koostöös uuringuagentuuriga Norstat Latvia. Küsitleti ligikaudu 1000 vastajat vanuses 18-74 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles