Keskaja Päevad vanalinnas

Järva Teataja
Copy
11.07.2019.Tallinn. 
Keskaja päevade avarongkäik.
20th Medieval Days of Tallinn in Old Town. Medieval procession opening the event. Historian Jüri Kuuskemaa.
Foto Joosep Pank, Postimees Grupp
11.07.2019.Tallinn. Keskaja päevade avarongkäik. 20th Medieval Days of Tallinn in Old Town. Medieval procession opening the event. Historian Jüri Kuuskemaa. Foto Joosep Pank, Postimees Grupp Foto: Joosep Pank

Neljal päeval muutub Raekoja plats ja Niguliste kiriku ümbrus õitsvaks hansalinnaks. Kohal on parimad käsitöömeistrid, muusikud ja rändnäitlejad, rüütliisandad ja toimekad emandad, kes kõik oma parimaid oskusi näitavad! Ringkäigud ja üllatused kogu perele!

7. juulil kell 17.30 saab hakatuse Keskaja Päevade avarongkäik Viru väravate juurest ja seejärel toimub avatseremoonia Raekoja platsil. Avatseremooniale järgneb õhuvaatemäng „Magnificent“ – see on suurejooneline õhukomejantide vaatemäng maa ja taeva vahel peadpööritavas kõrguses. Naer, vaimustus ja vaimustatus lubatud nii suurele kui väiksele.Tegijad: Grete Gross, Laura Kivistik, Ile Poikela.

Ja kui ilm meid soosib siis kõnnib maa ja taeva vahel 35 meetri kõrgusel Raekoja ja Pühavaimu kiriku tornide vahel tehes sellega enneolematu etteaste maailma üks parimaid slacklinereid Tauri Vahesaar!

Keskaja päevade südameks on meistrite turg Raekoja platsil. Lisaks ostule - müügile on huvilistel võimalus meistrite tegemisi jälgida ja ka ise kütt proovida. Kohal on kangatrükkalid, kalligraafid ja keraamikud.

Samuti saab platsil päevade jooksul kuulata – vaadata lustilisi rändnäitlejaid, meeltkosutavaid muusikuid, tantsijaid ja lauljaid. Muusikalist kaugemat külakosti pakub ansambel Bordó Sárkány Ungarist.

Raekoja platsi laval eeskava N-L 12–17, P 12-16. Turg avatud N-L 10-18, P 10-17.

Keskaja külas, Niguliste kiriku esisel platsil, leiab just arhailisi käsitöötehnikaid tutvustavaid meistrikodasid. Külas töötavad külg külje kõrval paadimeistrid, sepad, lontmaakrid, ehtesepad, parkalid, kangakudujad, ketrajad, paelapunujad, nõelujad, seebimeistrid ja taimetargad. Kivide kirjamine ja puidutööd juhendavad meie parimad meistrid. Niguliste mäe laste alal saab õppida rüütlikombeidläbi mõõgavõitluse ning osavusmängude. Avatud on viburadada.

Laupäeval, 9. juulil kell 12 – 16 leiab aset rüütliturniir,, kus tõsised mõõgahoidjad võistluse kolm kolme vastu korraldavad. Siiagi on oodata rüütliisandaid maade ja merede tagant, et selgitada parimast parim ja osavaimast osavaim! Korraldab ajaloolisevõitluse klubi Nordburg.

Ekskursioonide rikkalikus programmis on palju huvitavat – saame teada erinevate ajaloolaste ja giidide juhendamisel keskaegse linna värvikast elu – olust. Jaak Juskega eksleme Toompeal ja on kuulda, et Toompea ringkäikudega liituvad ka keskaegsed rändnäitlejad- tegelased aegade tagant!

Hingele kosutava õhtut tõotab ka Kristjan Üksküla – Peeter Klaasi ühisloomingus sündiv Shakespeare´i sonettide ja ajastu muusika kava “Nii nagu lained ulgumerelt randa” Dominiiklaste kloostri hoovis 9. juuli õhtupoolikul.

Keskaegses riietuses linnarahvast ootame ühinema avarongkäiguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles