Kas Türi tehisjärves ujumas käimisel tekivad nahale punased täpikesed?

Järva Teataja
Copy
Türi tehisjärv
Türi tehisjärv Foto: Dmitri Kotjuh

Türi Vallavalitsusele on laekunud teateid, et pärast Türi tehisjärves ujumas käimist on tekkinud nahale punased täpikesed, mis sügelevad. 

Terviseameti vaneminspektor Raul Sarri ütles nahaärrituse võimalikest põhjustest rääkides, et supeldes võivad lisaks sinivetikatele ja teatud bakteritele inimese nahka kahjustada ja allergilisi reaktsioone põhjustada ka mitmesugused parasiidid.

"Kirjeldatavat nahaärritust, kus veega kokku puutunud piirkondades kehal tekivad ebakorrapärased sääse- või parmuhammustusi meenutavad punased täpid, võivad põhjustada vereimiussi vastsed ehk tserkaarid, mis on vee looduslik osa. Tserkaardiele sobib soe veekeskkond (temperatuur +20 °C), mis Eestis valitsenud pika sooja ilma tõttu on suurima tõenäosusega paljudes veekogudes saavutatud. Veelindude rände tõttu on need parasiidid tõenäoliselt päris laialt levinud ning sarnaseid juhtumeid esineb peaaegu igal aastal ja üle Eesti. Õnneks on inimorganismil nendest tekkivad tervisekaebused mööduvad, nii nagu parmu hammustusest tekkiv ebameeldivustunne. Tekkiva lööve suurus oleneb ka iga inimese enda immuunsüsteemi tundlikkusest. Täiskasvanud tervel inimesel on väiksem tõenäosus ebameeldivate reaktsioonide tekkimiseks võrreldes näiteks pikalt madalasse vette mängima läinud lastel. Mida pikem on võimalik kokkupuuteaeg parasiitidega seda tugevam lööve tekkida võib.

Tserkaadidega seostatavate iseloomulike löövete vältimiseks on soovitatav vältida laste viibimist parasiitidele soodsaks kasvukeskkonnaks olevas vees ja vältida ujumist seal, kus on pardid. Samuti on soovitatav vältida veelindude söötmist rannas. Rannakaldal ning rohu sees jalutades oleks hea kanda jalanõusid. Pärast suplust on soovitav ennast pesta puhta vee ja seebiga. Allergilise reaktsiooniga suplejatele võivad leevendust pakkuda ka apteekidest kättesaadavaid allergiavastaseid vahendeid. Vajadusel saab ravi või sümptomite leevenduse osas konsulteerida ka oma perearstiga."

Türi tehisjärvest võeti korraline veeproov 6. juulil ja analüüside tulemused peaksid laekuma järgmise nädala jooksul.

Tehisjärve suplusvee kvaliteet on siiani olnud hea, tulemused leitavad Terviseameti lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles