Balti riikide andmekaitseasutused alustavad ühisjärelevalvet kergliiklusvahendite renditeenuse osutajate üle

Urmas Glase
Copy
Elektriliste tõukeratastega sõites peab järgima liikluseeskirja.
Elektriliste tõukeratastega sõites peab järgima liikluseeskirja. Foto: Remo Tõnismäe

Tänasest alustavad Balti riikide andmekaitseasutused (Andmekaitse Inspektsioon Eestis, Datu valsts inspekcija Lätis ja Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija Leedus) ennetava ühisjärelevalvega sõidukite lühiajalise rentimise valdkonnas. Järelevalve käigus kontrollitakse kergliiklusvahendite renditeenuse osutajate isikuandmete töötlemise põhimõtete ja protsesside nõuetelevastavust.

Ühisjärelevalve eesmärk on töötada välja soovitused isikuandmete töötlemise ja kaitse parandamiseks. See viiakse ellu 2021. aastal toimunud Balti riikide järelevalveasutuste kohtumise järel, mille käigus otsustasid ametiasutused, et 2022. aastal korraldatakse Eestis, Lätis ja Leedus ühine valdkondlik järelevalve.

Andmekaitseasutused on kokku leppinud, et järelevalve viiakse läbi nende ettevõtete suhtes, kes pakuvad eraisikutele kergliiklusvahendite (nt elektriliste tõukerataste) lühiajalist renti. Põhiline tähelepanu on teenusepakkujatel, kelle peamine tegevuskoht asub mõnes Balti riigis ja kes pakuvad oma teenuseid kogu Baltikumis. Lisaks võib iga riigi järelevalveasutus teistest sõltumatult laiendada järelevalve ulatust ka nende ettevõtjate tegevusele, kes tegutsevad ainult ühes riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles