Aganikufestivalil näeb rehepeksu ja põllutöömasinaid, põhupallide vahel esinevad muusikud

Eva Klaas
, reporter
Copy
Aganikufestivali peeti esimest korda eelmisel aastal. Siis astus ühe esinejana üles Marek Sadam.
Aganikufestivali peeti esimest korda eelmisel aastal. Siis astus ühe esinejana üles Marek Sadam. Foto: Kristo Kivisoo

Eeloleval nädalalõpul leiab aset Oisu aganikufestival, mis ühendab põllumajandust ja kultuuri. Kogu festival toimub koristatud taliodrapõllul põhupallidest festivalialal.

Ettevalmistused käivad hooga: festivali lava ning värav said paika juba nädala alguses ning seejärel algas põhupallidest kontserdiala ehitus.

Täpse festivalipaiga leidmisel Oisu vahetus läheduses tegi Oisu kultuuri ja arengu selts koostööd osaühinguga Estonia, kes on andnud ürituse organiseerimisse suure panuse. Kultuuri ja arengu seltsi juhatusse kuuluv festivali korraldusmeeskonna liige Mikk Otsus kõneles, et ettevõte tuli mõttega väga hästi kaasa. «See pidi olema kindlasti taliodrapõld, sest oder valmib kõige esimesena,» sõnas ta.

Aganikufestivali põllult koristati vili juba paar nädalat tagasi peagi pärast seda, kui ettevõte tänavuse viljalõikusega alustas. Seejärel sõitis põllule ka põhupress ning põhuvaaludest said ilusad kuldkollased põhupallid.

Reedest pühapäevani kestva aganikufestivali tunnuslause on «Kultuur elab aganikus» ning seal astuvad üles ansamblid, aga osa saab ka rehepeksust, lisaks on uudistada põllutöömasinaid ning Eesti piimandusmuuseumi töötajate käe all saab õppida võid tegema ja omandada lehmalüpsitarkusi, osaleda koduleivakonkursil ning nii mõndagi muud. Lastele pakub rõõmu niinimetatud põhuporila. Viimane tähendab võimalust põhus hüpata ja hullata.

Otsus ütles, et lapsi nende jaoks tehtaval põhualal jälgida tuleb siiski vanematel endil. «Meie loome võimalused,» märkis ta. Otsus meenutas, et eelmisel aastal esimest korda peetud festivalil läks üks põhupall katki ning lapsed said põhu sisse hüppama minna ja see pakkus neile palju lusti. Nii otsustatigi tänavu festival ka kõige väiksematele külastajatele põnevamaks teha.

Peaesinejatena astuvad Oisu aganikufestivalil üles reede õhtul Väikeste Lõõtspillide Ühing, laupäeval Puuluup ning pühapäeval Curly Strings. «Kuna festival toimub põllul, sobib sinna hästi folgilikum muusika,» põhjendas Mikk Otsus artistide valikut.

Esinejaid on aga veelgi, rahvas saab pidutseda ka ansamblite Duo Trahh ja Amor Trio, samuti Sänni Noormetsa muusika saatel.

Festivali peakorraldaja Sille Varul rääkis, et aganikufestival sai alguse eelmisel aastal, kui Järvamaa noori ühendav MTÜ Quorum tuli Sten Perilluse eestvedamisel vahvale ideele: teha viljapõllul üritus, kus põhupallide vahel astusid kolmel õhtul üles ansamblid.

Tänavu on korraldajaks Oisu kultuuri ja arengu selts, kes oli ka mullu ettevõtmise läbiviimisel abiks ning noortelt idee üle võttis ja seda edasi arendas. Üritus on märksa suurem kui eelmisel aastal. «Kui mullu oli peamine muusika, siis nüüd tahame rohkem ka maaelu tutvustada,» kõneles Varul, kelle sõnul on ühel või teisel moel festivali ettevalmistamisesse ja läbiviimisesse kaasatud terve kogukonna aktiiv.

Lisaks osaühingule Estonia panevad üritusele nõu ja jõuga õla alla ka teised ettevõtted ja asutused. Näiteks pannakse ettevõtte Flint abiga Oisu aleviku ja festivaliala vahel sõitma omalaadne takso, milleks on traktori veetav loomaveohaagis.

Kuigi ametlikult algab aganikufestival 5. augustil, leiab sissejuhatav avaüritus aset juba täna – nimelt oodatakse huvilisi kell 14 rukkilõikustalgutele. Ajaloolise rukkilõikusmasina ning traktoriga niidetakse rukis maha, talguliste abiga köidetakse vihud ning pannakse rukis hak ki. Vihkude köitmist ning hakkide valmistamist õpetab vanatehnikahuviline Kalju Laiapea. Talgutel tehtud vihkudega näeb laupäeval festivalil ehedat rehepeksu. Varul märkis, et rehepeks on kindlasti üks festivali tõmbenumbreid.

Samal ajal Oisu aganikufestivaliga peetakse laupäeval ka juba mitmel varasemalgi aastal aset leidnud Oisukandi hoovipäeva. Tänavu on huvilistele avatud kaheksa koduhoovi. Sille Varul kõneles, et hoovipäeva idee on kohvikutepäeva omast mõnevõrra erinev. Hoovides võib avada kodukohviku, kuid pakkuda ka hoopis muid võimalusi ja tegevusi, peamine on, et seal toimuks midagi põnevat. «Enamasti pakutakse lisaks muule igal pool siiski ka süüa-juua,» kõneles Varul.

Üks hoovimüügipäeva võimalustest on külastada Rasmuse mänguasjapoodi Oisus aadressil Lasteaia 1. Viieaastane Rasmus sorteeris hoolega oma mänguasju ja ootab kliente nii ostma kui ka mängima. Kõhutäiteks on Rasmusega koostöös valminud morss ja võileivad. Lasteaia hoovis näeb aga näiteks loomi ja etendust loomadest, samuti tehakse näomaalinguid.

Muusikahoovis Oisus Retla tee 14 saab aga osa hoopis hoovikontserdist Karmoškakamraadidelt ja üllatusesinejatelt. Lisaks võib tantsida ja mängida vana aja mänge. Muusikahoovi avav Vaike Pärn on osalenud hoovimüügipäeval ka eelmistel aastatel ning peab seda vahvaks ning Oisu kanti tutvustavaks ürituseks. Kontserti on tema hoovis antud varemgi, kuid seekord tehakse seda suuremalt. Vaike Pärn sõnas, et hoovimüügipäeval on tal ka abilisi ning naabri eestvedamisel pakutakse muuhulgas vana aja hõngulisi toite.

Aganikufestivali kava

Neljapäev, 4. august

Kell 14 Aganikufestivali rukkilõikustalgud

Reede, 5. august

Kell 17 Avatakse festivaliala – hullata saab põhuporilas, einestada toidualal, uudistada vanatehnika näitust

Kell 18 Festivali avamine

Kell 19 Duo Trahh

kell 21 Väikeste Lõõtspillide Ühing

Laupäev, 6. august

Kell 12 Avatakse festivaliala

Kell 14 Lehmalüpsi võistlus

Kell 16 Rehepeks

Kell 19 Amor Trio

Kell 21 Puuluup

Pühapäev, 7. august

Kell 12 Avatakse festivaliala

Kell 14 Või tegemise õpituba

Kell 16 Koduleibade degusteerimine ja parima leiva valimine

Kell 18 Sänni Noormets

Kell 20 Curly Strings

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles