Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

* «Mari, kohe välja! Helikopter tuleb jälle!» Sellist hüüdu võis kuulda eelmise reede pärastlõunal Järvamaal asuvas Vao külas. Kohas, kus elaniketa kortermaju paistab olevat rohkem kui elanikega hooneid, kõlas selline kutsung isegi kohatuna. Küla on ju tühi. Kes kellele karjub? Mis helikopter? Miks ometi peaks Koeru külje all olevasse külakesse selline lennumasin maanduma? Kui Mari kutset järgis, siis sai ta varsti aru, et kutsujal oli õigus. Otse elumajade kõrvale heinamaa veerele kõrge rohu sisse brittide transpordikopter CH-47 Chinook tõesti maandus ja mitte korra, vaid ikka korduvalt. Kopter tuli, poetas portsu võõrastes mundrites sõjaväelasi lagunenud kortermajade juurde maha ja lendas järgmise laari võitlejate järele.

* Reedest pühapäevani kestnud Oisu aganikufestivalil kuuldi esinemas nii Väikeste Lõõtspillide Ühingut, menukooslust Puuluup kui ka Curly Stringsi. Eelmise aasta kolmepäevasest kontserdisarjast on kasvanud välja tõeline festival, kus kokku saavad maaelu, kultuur ja kohalik kogukond. Peakorraldaja Mikk Otsus ütles, et festival oli igas mõttes hea üllataja. «Jäime rahule, sest ala oli äge ja tagasiside on olnud äärmiselt hea,» lausus ta. «Kõik, kes kohapeal käisid, kiitsid just esinemispaika, sest sellist müüritist on päris raske teha, nii et ega naljalt leia kedagi, kes viitsiks seda järele teha.» Otsus lisas, et rahvast käis umbes tuhande kanti.

* Juulis võrdsete võimaluste voliniku ameti muinsuskaitseameti peadirektori koha vastu vahetanud Liisa Pakosta alustas maakondadega tutvumist Järvamaast. Vestlesime sel puhul temaga Järvamaa muinsuskaitselistel teemadel.

* Üle Eesti on tänavu toimetulekutoetusteks makstav summa ja ka taotlejate arv oluliselt suurem kui eelmisel aastal. Peamisi põhjusi on kolm: Ukrainast põgenenute abivajadus, toimetulekupiiri tõus juunis ja ka elukalliduse, eelkõige energiahindade tõus. Paide linnavalitsus on maksnud tänavu esimese kuue kuuga toimetulekutoetust üle poole rohkem kui eelmisel aastal kokku. Türi valla valdkonnaspetsialist innovatsiooni ja sotsiaaltöö valdkonnas Kati Nõlvak sõnas, et tal pole täpset statistikat käepärast, kuid see summa on oluliselt suurenenud.

* Kui hobidetektorist Kalle Grünthal jälle Türi kandi sõjaväljadele uitama läks, ei osanud ta arvata, et juba retke alguses tuleb tal päästeameti demineerijatele üle anda sadu ühikuid surmavalt ohtlikku sõjamoona.

* Kanamunad, mida varem võis pidada võrdlemisi odavaks toiduaineks, on võrreldes viimase aastaga teinud hinnas hüppelise tõusu. Rimi Eesti vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats märkis, et eelmise aastaga võrreldes on kanamunad kallinenud koguni 45 protsenti. «Päris kosmiline, kui vaadata, et siin muude toodete kohta räägi­takse paarikümneprotsendisest hinnatõusust,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles