Välisminister humanitaarabipäeval: humanitaartöötajad päästavad väsimatult elusid üle maailma

Järva Teataja
Copy
Kastid ebavajalikke ravimeid sisaldava humanitaarabiga Lõssõtšanski abikeskuses.
Kastid ebavajalikke ravimeid sisaldava humanitaarabiga Lõssõtšanski abikeskuses. Foto: Dmitri Kotjuh

Täna, 19. augustil tähistatakse ülemaailmset humanitaarabipäeva, mis on pühendatud humanitaartöötajatele, kes tegutsevad sõja- ja muudes kriisikolletes, et tagada miljonitele inimestele eluks vajalik abi.

Välisminister Urmas Reinsalu ütles, et Venemaa agressioon Ukrainas on meile väga lähedalt näidanud tsiviilisikute kannatusi sõjas.

"Ukrainas vajab sõja tõttu humanitaarabi 18 miljonit inimest ja näeme, et humanitaarkatastroof süveneb iga päevaga. Venemaa sihilikes rünnakutes haavatakse süütuid inimesi ja sõjakoleduste eest oma kodudest põgenema sunnitud elanikud peavad hakkama saama ilma hädavajaliku peavarju, vee ja toiduta. Olen siiralt tänulik nii humanitaartöötajatele ja humanitaarabiorganisatsioonidele, kes on järjekindlalt pingutanud, et Ukraina inimeste elusid päästa, kui ka kõigile neile, kes tsiviilelanikkonda mujal maailmas konflikti- ja kriisipiirkondades väsimatult kaitsevad ja aitavad," sõnas Reinsalu.

Välisminister rõhutas veel, et kõikidel riikidel tuleb austada rahvusvahelist humanitaarõigust ning igas sõjas ja konfliktis peab olema tagatud kaitse oma heaolu ja eluga riskivatele humanitaartöötajatele. Möödunud aastal rünnati maailmas eri konfliktides 460 abitöötajat, tapeti 140, haavati 203 ning rööviti 117. Venemaa agressioon Ukrainas ohustab ka seal humanitaarabi andvaid töötajaid.

Kõikjal maailmas on humanitaarabivajadus väga suur ja üha süveneb. Esimest korda on sõja- ja muudes kriisikolletes oma kodudest lahkuma sunnitud inimeste arv ületanud 100 miljoni piiri ning abivajavaid inimesi on maailmas kokku 274 miljonit. Nende hulk kasvab iga päevaga. Seetõttu on tänavuse humanitaarpäeva tunnuslause „It takes a village“, mis ilmestab humanitaartöötajate ühiseid pingutusi ja koostööd üle maailma, et tagada vajalik abi elude päästmiseks ja kaitsmiseks ning inimkannatuste leevendamiseks ja ennetamiseks.

Ülemaailmset humanitaarabipäeva tähistatakse igal aastal 19. augustil. Sel päeval mälestatakse 2003. aastal ÜRO Bagdadi peakorteri pommirünnakus hukkunud 22 humanitaarabitöötajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles