Viies maailmakoristuspäev pühendub veekogudele, randadele ja metsadele

Urmas Glase
Copy
Maailmakoristuspäeval keskendutakse tänavu Läänemere-äärsete randade puhastamisele.
Maailmakoristuspäeval keskendutakse tänavu Läänemere-äärsete randade puhastamisele. Foto: Madis Veltman

17. septembril toimub järjekorras viies maailmakoristuspäev, mis toob ühtses tegevuses kokku pea 190 riiki, sealhulgas Eesti. Eestist alguse saanud ja siit koristuspäeval kureeritav talgupäev kutsub tänavu üles märkama väikeprügi metsades, randades ja veekogude ääres, pöörates nii tähelepanu inimtegevuse tagajärjel prügistuvatele looduskaunitele paikadele.

“Meie kui inimkonna üks suurim probleem on see, et meil pole enam sidet loodusega. Me ei tunne end kui osa loodusest, vaid pigem selle tarbijana. Me kasutame ressursse ja mõtleme, kuidas saaks loodus meid teenida,” märgib tabavalt globaalset koristust korraldava Eesti keskkonnaorganisatsiooni Let’s Do It Worldi tegevjuht Anneli Ohvril.

Naise hinnangul on eestlased end roheuimaga uinutanud. “Kujutame end ette väga keskkonnateadlikena. Arvame, et oleme väga roheline rahvas: käime metsas ja seenel, korjame marju, meil on suvilas oma peenar ja sügisel näitame kõik Facebookis oma hoidiseid. See on meie rohekuvandi aluseks.” Tegelik olukord näitab tihti vastupidist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles