Põhjamaade filmikuu toob ETV2 ekraanile tugevad naiskarakterid

Järva Teataja
Copy
Televiisor
Televiisor Foto: Aivar Aotäht / Sakala

31. augustiga käivitub ETV2 ekraanil Põhjamaade filmikuu, mille raames tele-esilinastub kolmapäeviti kell 22 viis silmapaistvat ja auhinnatud mängufilmi. Filmikuu avab esmakordselt Eesti vaatajateni jõudev romantiline komöödia “Teisipäevaklubi” Rootsist ja teemakuule paneb punkti Soome eluloodraama “Helene”.

Vaatajate poolt alati suure huviga vastu võetud Põhjamaade filmikuu pakub viiel järjestikusel kolmapäeval vaatamiseks rahvusvaheliselt auhinnatud mängufilme, mis alles kinodes linastunud või pole siinmail ekraanidele veel jõudnudki. Seekordsete mängufilmide ühiseks märksõnaks on tugevad naiskarakterid, kuigi filmid ise esindavad erinevaid ajastuid ja žanre komöödiast õudusdraamani.

Põhjamaade filmikuu raames tele-esilinastuvad filmid Rootsist, Norrast, Taanist, Islandilt ja Soomest. Teemakuu jõuab vaatajateni ETV2 koostöös Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindusega Eestis, Soome Instituudi ja Põhjamaade saatkondadega.

Koos ETV2-ga tähistab Põhjamaade filmikuud ka Jupiter, kus alates 31. augustist saab vaadata nii tänavusi kui ka varasematel aastatel teemakuu raames näidatud mängufilme. Juba praegu näeb Jupiteris varem linastunud filmipärle “Gurmeeklubi”, “Meisterkokk Cheng”, “Seltskonnamängud” ja “Diana pulmapidu”.

“Teisipäevaklubi” (Rootsi): 31. augustil kell 22

Tänavu veebruaris Rootsi kinodes esilinastunud romantiline komöödia 40. pulma-aastapäeva tähistavast Karinist (Marie Richardson), kes pettudes oma abikaasas Stenis (Björn Kjellman) hakkab otsima, mida elul talle veel uut oleks pakkuda. Sõprade toel astub Karin kokandusklassi, mida juhib tuntud kokk Henrik (Peter Stormare). Nõnda saab alguse kokkamisega tegelev Teisipäevaklubi ja kuumas köögis hakkavad temperatuuri kasvatama ka tunded.

“Maailma halvim inimene” (Norra): 7. septembril kell 22

Üks 2021. aasta paremaid filme, mis pälvis kaks Oscari nominatsiooni ja Cannes'i nominatsiooni Kuldsele Palmioksale. Draamakomöödia keskmes on Julie (Renate Reinsve, parima naisosatäitja auhind Cannes’is), kes saab peagi 30-aastaseks, kuid pole veel elus oma kohta leidnud. Tema kallim Aksel (Anders Danielsen Lie) on vanem ja tahaks Juliega lapse saada, ent naine pole selleks valmis. Julie kohtub Eivindiga (Herbert Nordrum), armub ja jätab Akseli maha. Uus suhe toob aga ka uued vastuolud.

“Margrete, Põhjamaade kuninganna” (Taani): 14. septembril kell 22

2021. aastal valminud ajalooline draama Taani valitseja Margrete I'st (1353-1412) Trine Dyrholmiga peaosas. Pärast oma isa Valdemar IV surma pani Margrete troonile oma poja Olufi, kes pärast Margrete abikaasa, Norra kuningas Håkon VI surma tõusis ka Norra valitsejaks. Kuna Oluf oli alaealine, valitses mõlemat riiki sisuliselt Margrete. Pärast Olufi surma lapsendas Margrete oma õetütre poja Pommeri Eriku (Morten Hee Andersen), valitses tema eest regendina, ja kui Erik 1397. aastal Taani, Norra ja Rootsi kuningaks krooniti, viis Margrete sellega lõpule Põhjamaade ühendamise.

“Lambuke” (Island): 21. septembril kell 22

Cannes'i filmifestivali programmis Un Certain Regard originaalsuse eest auhinna pälvinud õudusdraama Mariast (Noomi Rapace) ja Ingvarist (Hilmir Snæer Guðnason), kes peavad Islandi üksildases talukohas lambafarmi. Elu on töine, paari suhetes pole ka suuremat lähedust. Ühel päeval toob üks lammastest ilmale talle, kelles Maria ja Ingvar hakkavad nägema tallest enamat. Nad adopteerivad lambukese, panevad talle nimeks Ada, ja edasi saadavad ta elu juba Maria ning Ingvari kiindumus ja kinnisideed.

“Helene” (Soome): 28. septembril kell 22

Sel suvel ka Eesti kinodes linastunud eluloodraama Soome ühest tuntumast naiskunstnikust Helene Schjerfbeckist (1862–1948), keda filmis kehastab Laura Birn. Aastal 1915 on Helene keskea künnisel, unustusse vajunud ja elab koos emaga. Kui üks kunstikaupmees tema maalid avastab ja suure näituse korraldab, muutub Helene elu päevapealt. Ka armastus ei jää tulemata, naise ellu ilmub noor kunstikriitik ja amatöörkunstnik Einar Reuter (Johannes Holopainen).

Eesti kaastootmisega valminud “Helene” on suures osas üles võetud Eestis, filmi kunstnik on Jaagup Roomet, kostüümikunstnik Eugen Tamberg ja grimmikunstnik Kaire Hendrikson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles