Et kõik kodud oleksid soojad ja valged

Kristjan Järvan
, ettevõtlus- ja infotehnoloogia minister, Isamaa
Copy
Kristjan Järvan
Kristjan Järvan Foto: ISAMAA

Möödunud nädalal kiitis valitsus heaks seaduseelnõu, mis paneb riigiettevõttele Eesti Energia alates 1. oktoobrist kohustuse müüa kodutarbijatele elektrit universaalteenusena. See pakub kõikidele Eesti peredele olulist leevendust absurdselt kõrgele kerkinud elektrihinna vastu.

Universaalteenus tähendab kohustust tagada kauba või teenuse pidev kättesaadavus mõistliku hinna eest. Milline on mõistlik hind, seda otsustavad konkurentsiameti spetsialistid, mitte poliitikud.

Seaduse järgi peab konkurentsiamet universaalteenuse hinna määramisel lähtuma Eesti Energia kolme kõige efektiivsema põlevkivijaama tootmiskuludest ja võimaldama ettevõttel teenida ka mõistlikku kasumit. Milliseks universaalteenuse hind kujuneb, see pole veel teada. Hinna määrab konkurentsiamet Eesti Energialt saadud andmete alusel pärast seaduse jõustumist, mis juhtub loodetavasti septembri teises pooles. Kuid juba praegu võib öelda, et kindlasti tuleb universaalteenuse hind eeloleval sügisel ja talvel odavam kui börsihind ning väga suure tõenäosusega ka odavam kui püsipakettide hinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles