Helesinised silopallid ärgitavad tõrksaid Eesti mehi arsti juurde minema

Järva Teataja
Copy
Arstikabinet. Foto on illustratiivne
Arstikabinet. Foto on illustratiivne Foto: Tairo Lutter

Tartu Ülikooli Kliinikumi Meestekliiniku ja Baltic Agro koostöös juhivad tänavu meeste tervisele tähelepanu üle 44 000 helesinisesse kilesse rüütatud silopalli, mis on viimaste aastate suurim kogus. Samal ajal näitavad uuringud, et Eesti mehed kasutavad kuni 50. eluaastani tervishoiuteenuseid vähem kui naised ning kui lõpuks jõutakse arsti juurde, on vajalikud tervishoiukulud oluliselt suuremad kui naistel.

Baltic Agro tootejuhi Tiina Meikari sõnul on põllumehed juba aastaid kenasti kaasa tulnud, et spetsiaalset meeste tervisele tähelepanu juhtivat helesinist silokilet osta ja seeläbi kampaaniasse oma panus anda, ent oluliselt raskem on mehi arsti juurde regulaarsesse kontrolli saada, mida näitab ka hiljutine Tervise Arengu instituudi ja Tartu Ülikooli Kliinikumi koostöös läbi viidud uuring.

"Terviseprobleemide esinemine on uuringu järgi sagedasem nende meeste hulgas, kes töötavad alakoormusega või suure ülekoormusega, samuti nende seas, kes teevad peamiselt füüsilist tööd. Siiski tuleks sõltumata töö iseloomust käia meestehaiguste kabinetis regulaarselt enda tervist kontrollimas juba alates 40. eluaastast, sest näiteks Eesti meeste üks suurimaid probleeme eesnäärmevähk on varajase avastamise korral kergesti korrigeeritav," selgitas Meikar.

Eesti 40-49-aastaste meeste suurimad tervisemured hiljutise Tervise Arengu instituudi ja Tartu Ülikooli Kliinikumi koostöös läbi viidud uuringu kohaselt on ülekaal ja pea kolmandik meestest (27% uuringus osalenutest) on tõsises ülekaalus ehk rasvunud ja vaid napilt kolmandik (28%) selle vanusegrupi mehi on normkaalus. Uuringus osalenutel oli normist kõrgem kolesteroolitase 73% ja kõrge vererõhk 55% meestel. Võimalik eesnäärmehaigus esines igal kuuendal ehk 15% meestel.

"Eesti on eesnäärmevähi esinemissageduse poolest Euroopas esirinnas. On väga oluline, et see haigus võimalikult varajases staadiumis avastataks," ütles Tartu Ülikooli Meestekliiniku meestearst Kristjan Pomm. "Lisaks Tallinnale ja Tartule saab uuringuteks ja konsultatsioonideks tulla vastuvõtule ka Pärnus ja Narvas ning loodetavast saame oma keskuste võrgustikku edaspidi veelgi laiendada. Tänu Meestekliiniku meditsiinipersonali koolitusele saab kliinik rohkem mehi vastu võtta ja abistada juba esimesest visiidist alatest.”

Pommi sõnul on arsti juures käimine vaid üks osa oma tervise eest hoolitsemisel ning pika ja tervisliku eluea tagab haiguste ennetamine ja tervislik elustiil. Üldised soovitused tervislikuks elustiiliks, sealhulgas kehakaalu ja vererõhu kontrolli all hoidmiseks on toituda mitmekesiselt, hoida kontrolli all soola tarbimist, teha regulaarselt trenni ning hoiduda mõnu- ja sõltuvusainetest.

"Tervislik eluviis hoiab ära rasvumist ja kehakaalu tõusu, mis muidu viiks õige pea maksaprobleemideni, diabeedini, depressioonini ning erinevate seksuaalhäireteni, mis täna on kahjuks Eesti meeste seas liialt levinud," ütles Pomm. "Eesti meeste oodatav eluiga sünnihetkel oli 2020. aaastal 74 eluaastat, mis on oluliselt vähem võrreldes Põhjamaadega, samuti võrreldes Eesti naistega. Pikem, tervem ja õnnelikum eluiga võiks olla stiimul, millele tuleks hakata mõtlema juba varajases keskeas.”

Soovitused tervislikuks eluviisiks:

• Toitu mitmekesiselt: tarvita rohkem marju, puu- ja köögivilju, sh kaunvilju (vähemalt 500 g päevas nimetatud toiduaineid päevas), kala, täisteratooteid ja pähkleid-seemneid. Tarvita vähem magusaid piimatooteid, sea- ja veiseliha, magusaid ja soolaseid näkse ning suhkrurikkaid karastus- ja mahlajooke.

• Ära ületa päevast soovituslikku soolatarbimise piirkogust (6 g ehk umbes 1 teelusikatäis). Soolatarbimist saab kontrolli all hoida ise toitu valmistades (kasutades alternatiivseid maitseaineid), vältides toidule söömise ajal soola lisamist ja toite ostes pakenditelt nende soolasisaldust jälgides;

• Minimeeri istumisaega ja tee vähemalt 150 minutit aeroobset mõõdukat trenni või 75 minutit tugeva intensiivsusega kehalist treeningut nädalas. Lisakasu on sellest, kui vähemalt kahel korral nädalas teed lihaseid tugevdavaid harjutusi;

• Hoidu sõltuvusainetest, sealhulgas väldi nii tavasigarette kui ka alternatiivseid tubakatooteid (e-sigaretid, huuletubakas);

• Ära liialda alkoholiga;

• Maga piisavalt.

Lisaks on oluline õppida stressiga toimetulekut ning olla positiivse ellusuhtumisega. Panustada heade (partner)suhete loomisele ja hoidmisele ning hoida enda vaimset tervist. Kõrge vererõhk, liigne kehakaal (eriti vööpiirkonna rasvumine), suitsetamine, liigne alkoholi tarvitamine ja kõrge LDL-kolesteroolitase on peamised Eesti meeste tervisekaotuse põhjustajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles