Elektri hind, kartulikoored ja liigkasuvõtmine tarbija taskust

Helir-Valdor Seeder
, Isamaa esimees
Copy
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Kermo Benrot

Sel nädalal saab riigikogus seaduseks esimene osa Isamaa algatatud elektrituru reformist. Igal Eesti perel tekib siis alates 1. oktoobrist võimalus osta elektrit universaalteenusena just selle hinnaga, millega riigiettevõte Eesti Energia koos maksudega seda oma põlevkivijaamades toodab.

Isamaa on turumajanduse usku erakond, kuid elektribörs ei ole enam ammu turg, vaid sulaselge turutõrge. Seepärast esitasime juba möödunud sügisel riigikogule ettepaneku elektrituru reformiks ja universaalteenuse sisseseadmiseks. Siis lükati meie algatus kõrvale, sest olime opositsioonis. Nüüd, uues valitsuses, on minister Kristjan Järvan mõne nädalaga ette valmistanud seadusemuudatused, mis tagavad, et eeloleval talvel oleks Eestimaa kodudes soojus ja valgus. Universaalelektri täpse hinna otsustavad konkurentsiameti spetsialistid pärast seaduse jõustumist, aga kindlasti on see mitu korda odavam kui börsihind.

Loomulikult võiks valitsus kohustada Eesti Energiat müüma elektrit ka alla tootmishinna, kuid see oleks lühinägelik, sest ühtki kaupa pole võimalik pikka aega toota kahjumiga. Samas liigkasuvõtmine tarbijate taskust tuleb lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles