Sõjahaudade ümbermatmine loksutab mehe juba viiendasse hauda (1)

Urmas Glase
Copy
Metsavendade 1941. aasta sõjasuvel hukatud Arti Suve vennal Augustil ja tolle naisel Alidel oli tema leidmisel peamine roll. Esimene algatas päevi kestnud otsingud ja teine pani sugulase leidmiseks mängu sensitiivivõimed.
Metsavendade 1941. aasta sõjasuvel hukatud Arti Suve vennal Augustil ja tolle naisel Alidel oli tema leidmisel peamine roll. Esimene algatas päevi kestnud otsingud ja teine pani sugulase leidmiseks mängu sensitiivivõimed. Foto: Erakogu

Kui sel sügisel ümbermatjate kopp Järva-Madise vennashauani jõuab, tähendab see, et 1941. aasta juulis mõrvatud kohaliku mehe Arti Suve säilmeid hakatakse ümber matma juba viiendat korda.

Arti Suvi jäi kadunuks 1941. aasta juulis. Pere nägi meest elusana viimast korda siis, kui ta oli vahetanud oma jahipüssi vene vintpüssi vastu ja otsustas punaarmee mobilisatsiooni eest metsa minna, et liituda Kautlas varjul olnud metsavendadega. Ent lähedasteni jõudis teade, et endi sekka vastuvõtmise asemel olevat metsavennad ta maha lasknud ja matnud teadmata kuhu.

Arti oli tema vennapoja Arved Paimetsa mäletamist mööda Järva-Madisel Otsa talus sulaseks. Talu pererahvas küüditati Siberisse 14. juunil 1941. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles