Töötasu alammäära seotus trahvide, avaliku sektori palga ja elatisega on müüt

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Jaan-Hendrik Toomel
Jaan-Hendrik Toomel Foto: Erakogu

Miinimumpalgaga on seotud mitu müüti, mis elavad oma elu. Aastaks 2022 on trahvimäärad, avaliku sektori palgaastmed ja lapse ülalpidamiseks makstav elatis töötasu alammäärast lahti seotud. Koolieelse lasteasutuse kohatasu suuruse üle otsustab küll kohalik omavalitsus, kuid tal on voli, mitte kohustus siduda lastevanematelt küsitav tasu miinimumpalgaga. Üksnes osa omavalitsusi, näiteks Tallinn ja Tartu, on seda teed läinud.

Eesti ametiühingute keskliit kui ühiskonna sotsiaalse õigluse põhimõtete eest võitleja seisab endiselt hea selle eest, et töötasu alammäär oleks lahti seotud rahalistest toetustest, hüvitistest ja palgast. Liit soovib tagada Eesti elanikele ja töötajatele võimalikult suurt majanduslikku iseseisvust ja heaolu.

Üks rühm, keda miinimumpalga tõus otseselt puudutab, on töötud. Kuigi töötukassa makstav töötutoetus tõuseb koos miinimumpalgaga, on statistikaameti andmetel töötute hulgas absoluutse vaesuse määr ikka kõrgeim. Arvan, et töötus on tihti sundvalik. Riigi ülesanne on aidata töötaja võimalikult ruttu tööturule tagasi, et ta taas enda ja pere eest hoolitseda saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles