Paide Teatris esietendub "ÜBERMENSCH"

Järva Teataja
Copy
Foto: Priit Jõesaar

Täna, 30. septembril, esietendub Paide Teatris lavastus "ÜBERMENSCH", mis võtab fookusesse naeru ja inimlikkuse, küsib, kuidas nähtamatust (inimesest) saab nähtav ning toob viiel korral lavale uurimuse huumorist, stand-up'ist ja kuuluvustundest.

"ÜBERMENSCH" ei kuuluta absoluutset tõde, vaid otsib inimest, kes eksleb kord naerdes, kord nuttes tõe ja vale, olemise ja olematuse lagendikel. Ja olgugi, et võiks kirjutada veel hulga kaunikõlalisi metafüüsilise koega lauseid, ütleme ainult üht: "ÜBERMENSCH" on lavastus inimesest.

Lavastaja ja etendaja Johannes Richard Seppingu sõnul ei ole Übermensch meist kellelegi päris võõras: "Igaüks meist on temaga vahel kohtunud, silmitsi seisnud. Tõsi, need korrad on tihti tulnud nii ootamatult, et hiljem meenutama hakates, ei suuda siiski päris kindlalt öelda, kust ja kuidas Übermensch ilmus. Ent ometi – need kohtumised viivad sind edasi, muudavad sind, tirivad sind kohtadesse, millest oled ehk ainult enne magama jäämist kinnisilmi unistanud. Minu jaoks on Übermensch justkui ennastunustav lendutõus, mille taustaks ei kõla mitte Kukerpillide hümn kõrgusekartjatele, vaid pigem 2014. aasta Eurovisiooni võidulugu „Rise Like a Phoenix“".

Lavastus "ÜBERMENSCH" hüppab hetkedesse, mil kardetakse lõplikult kaduda nähtamatusse ja ollakse täielikult nähtavad. See on hetk, mil algab lõpmatu nähtamatu naer enda üle selles hetkes, selles ajas, selles ruumis. Hetk, mil ollakse sina ise ja mitte päris sina ise. Hetk, mil ollakse üksinda ja samal ajal kõik koos.

"ÜBERMENSCH" esietendub 30. septembril kell 19:00 ning seejärel mängitakse lavastust veel vaid neljal korral.

Lavastaja-etendaja Johannes Richard Sepping

Lavastusdramaturgid Roos Lisette Parmas ja Oliver Issak

Kunstnikud Taavi Teevet ja Kairi Mändla

Konsultant Tambet Tuisk

Helikunstnik Kirill Havanski

Valguskunstnik Kermo Pajula

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles