Kalle Grünthal: me kõik oleme ühtemoodi müüdavad

Kalle Grünthal
Copy
Üks meeleavalduse korraldajaid Kalle Grünthal usub, et sellel on mõjujõudu.
Üks meeleavalduse korraldajaid Kalle Grünthal usub, et sellel on mõjujõudu. Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti kultusfilmist «Viimne reliikvia» on pärit tsitaat: «Me kõik oleme ühtemoodi müüdavad. Mõni ainult on natuke kallim kui teine.»

Öeldu sobib ideaalselt 70-80 protsendi Paide linnavolikogu liikmete kohta, kes teevad oma tööd üksnes isiklikust kasusaamisest lähtudes. Unustatud on valimiseelsed lubadused: seisame rahva eest, teeme seda ja teeme teist. Aga osutudes valituks, muutub tähtsaks ainult isiklik rahakott. Väiksemad tegijad lepivad komisjoni esimehe tasuga. Kraad kangemad müüvad oma põhimõtted maha mõne nõukogu liikme koha eest. Tipud mehitavad olulised ametikohad tuttavatega ning tõstavad valitsuse liikmete ja volikogu juhtide töötasud taevasse. Lähtudes tuntud põhimõttest, et kuigi alguses rahvas häbistab, unustavad nad selle juba paari kuu pärast.

Mõni südametunnistusega volinik näeb ebaõiglust, kuid hääletab hambaid krigistades ikkagi nii, nagu koalitsioon tahab, sest ei julge juhtidega vastuollu minna. Miks siis? Sest vastuseks sobib on jälle tsitaat «Viimsest reliikviast»: «Kloostri tõde ja õpetus on palju tugevam kui sinu mõõk.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles