Toiduga kokkupuutuva plastmaterjali ringlussevõtmises on nüüd õiguslik selgus

Järva Teataja
Copy
Bisphenool A ehk BPA organismi jõudmist aitab vältida, kui plastkarpide asemel kasutada klaasist toidukarpe.
Bisphenool A ehk BPA organismi jõudmist aitab vältida, kui plastkarpide asemel kasutada klaasist toidukarpe. Foto: Claudio Bresciani/TT/TT NEWS AGENCY

Jõustuva määrusega ajakohastatakse ja ühtlustatakse Euroopa Liidus ringlusse võetava plasti kasutamist toiduga kokku puutumiseks. Eesmärk on tagada ohutud plasttooted tarbijatele ja selged reeglid ettevõtjatele.

„On igati tervitatav, et plasti taaskasutatakse aina rohkem ja ka toiduga kokkupuutuva materjalina, nt toidupakendite ja -nõudena. Sealjuures peab aga olema tagatud materjali ohutus, et toitu ei erituks ohtlikke aineid. Määruse jõustumine on oluline verstapost toiduga kokkupuutuvate materjalide ohutuse valdkonnas,“ rääkis maaeluminister Urmas Kruuse.

„Uued reeglid annavad selgema raamistiku ringlussevõetud plasti kasutamiseks toiduga kokkupuutuva materjalina. Eelmine valdkonda reguleerinud ELi tasandi määrus ei rakendunud täiel määral, seega oli ringlussevõetud plasti kasutamine tegelikult reguleeritud liikmesriikide tasandil ja sellest tulenevalt oli reegleid raske üheselt mõista. Nüüd saavad ringlussevõetud plasti tootjad, plastitöötlejad ja toidukäitlejad tugineda Euroopa Liidus ühtsetele reeglitele,“ selgitas Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna toidu üldnõuete valdkonna nõunik Külli Suurvarik.

Komisjoni määrus (EL) nr 2022/1616 reguleerib kõiki plastijäätmete ringlussevõtu viise, esitades nõuded plastijäätmete saastest puhastamisele, aga ka plastijäätmete kogumisele, ringlussevõetud plasti turustamisele ja kasutamisele. Ringlussevõetud plasti turustamise üks eeldusi on andmete esitamine Euroopa-üleses registris. Määrusega tunnistatakse kehtetuks komisjoni määrus 282/2008 toiduga kokkupuutumiseks ettenähtud ringlussevõetud plastist materjalide ja esemete kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles