Rahvamajad üle Eesti avavad koos oma uksed

Järva Teataja
Copy
Lavassaare rahvamaja. Arhiivifoto.
Lavassaare rahvamaja. Arhiivifoto. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Eesti Rahvamajade Ühingu eestvedamisel toimub 22. oktoobril Eestimaa Rahvamaja Päev pealkirjaga "Kultuur. Haridus. Kogukond". Päeva eesmärk on on tõsta fookusesse rahvamaja kui rahvusliku identiteedi hoidja ja elukestvat õppimist võimaldav koht, et suurendada inimeste teadlikkust ja luua eeldused rahvamajade arenguks.

Sündmusega on liitunud 117 rahvamaja üle Eesti. Päev rahvamajas algab ja lõpeb igas majas sealsele kogukonnale olulisel ajal. Tegevused, mis majades toimuvad, on väga erililmelised: kultuurikohvikud, kontserdid, treeningud, koosolekud, peod, talgud, konverentsid, kinod, näitused, õpitoad jne.

“Rahvamajadele pühendatud päevaga liidame veelgi enam kogukondi, teadvustame ja tutvustame rahvamajades pakutavaid kultuuri tarbimise ning selles osalemise võimalusi,” sõnas Eesti Rahvamajade Ühingu juhatuse esimees Ülle Välimäe. “Rahvamaja on kogukonna kohtumispaik, kus erinevate tegevuste kaudu hoitakse elavana ja arendatakse edasi kohalikku kultuurielu. See omakorda aitab kohalikul omavalitsusel täita üht tähtsamat ülesannet - kasvatada kodukohatunnet, kaitsta ja arendada kohalikku identiteeti.”

Päeva projektijuhi Kai Kannistu sõnul on rahvamajas on kõikidel võimalus end loominguliselt väljendada, kunstiliselt teostada, oma loomingut teistega jagada. “Ühised huvid ja eesmärgid seovad erinevates eluvaldkondades leiba teenivad inimesed ühtseks loominguliseks kollektiiviks. Vahetatakse ideid ja energiaid ning sünnivad uued paikkondlikud vaimse kultuuri väärtused, millel on oluline roll omavalitsuse mainekujunduses.”

Rahvamajade ühtsuste ja laiapindse tegutsemise näiteks toimub veebi vahendusel ümarlaud. Tänavune jututeema on “Rahvamaja- paigavaimu kandja ja elukestva õppimise ruum”, vestlust juhib Reet Suurkask. Ümarlaua arutelu saab jälgida Eesti Rahvamajade Ühingu Facebooki lehel.

2023. aastal on plaan laiendada mastaapi ning järgmisel aastal toimub oktoobrikuus Eestimaa Rahvamaja Nädal!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles