Kadri Paas: kilovatt-tunni õiglane hind on 6 senti (2)

Kadri Paas
, Türi vallavolikogu eelarve- ja arenduskomisjoni esimees, Eesti 200
Copy
Kadri Paas.
Kadri Paas. Foto: Dmitri Kotjuh

Ameerika Ühendriikide iseseisvuse eest võidelnud Benjamin Franklin võis eksperimenteerida elektriga, kuid raha elektrienergia eest said need, kes leiutasid voolumõõtja. Selle surematu tsitaadiga saab ainult nõustud. Eriti ajal, mil Isamaa eesotsas Helir-Valdor Seedriga võitles Eesti tarbijatele välja kalli 20-sendilise universaalelektri ja EKRE kukkus uljalt teise äärmusse, lubades kilovati voolu kolme sendi eest.

Mõlemad variandid ei ole lühemas ega pikemas perspektiivis võimalikud. Et mitte öelda, need on meile kõigile, sh keskkonnale kahjulikud. Venemeelsel Keskerakonnal ei jäänud kahe natsionalistliku partei tuules muud üle, kui lajatada letti null senti kilovatt ehk elekter kõigile tasuta. Kesikute idee kohta ei oska muud öelda, kui et isegi suremise eest peab maksma. Muust rääkimata.

Eesti 200 arvutas koos energeetikutega välja, et optimaalne ja ka tootjale kasumlikkuse kindlustav elektri hind on kuus senti kilovatt-tunni eest. Jätke meelde, õiglane hind on kuus senti. See on hind, mida tuule- ja päikeseenergia tootjad on nimetanud hinnatasemena juhul, kui Eestis oleks taastuvaid, st tuule- ja päikesejaamu piisavalt. Praegu ei ole. Viimane tuulejaam avati Andrus Ansipi valitsuse ajal kümmekond aastat tagasi. Järgmine 2023. aastal Saarde vallas tänu Utilitase peremehe Kristjan Rahu investeeringutele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles