Järva vallavolikogu liige: keskmisele kodule pool elektrit tasuta (1)

Priit Seire
, Järva vallavolikogu liige, Keskerakond
Copy
Priit Seire
Priit Seire Foto: Dmitri Kotjuh

Elektri olemus kaubana pole rohkem kui sajandi vältel liiga palju muutunud. Küll on tarbijad selle kauba mõõtmisel ja hinnastamisel viimastel kümnenditel igasuguse järje kaotanud. Elektrikaubanduse praegune olukord sarnaneb tarbija vaates Eestis ja Venemaal hästi tuntud internetivalimistega – erutavalt uudne ja üsna mugav, aga ka täiesti läbipaistmatu.

Et vältida kogu (energia-)turu ja (esindus-)demokraatia lühisesse minekut, tuleb vähemalt meil süsteemi oluliselt lihtsustada.

Alustame sellest, et varem polnud tarbijal asja, kelle omad olid jõujaam ja elektriliinid. Enamasti maksti ühte kohta vastavalt voolumõõtja näidule sama tariifi järgi. 50 pluss vanused inimesed mäletavad korteri või eramaja koridoris musti voolumõõtjaid, mille ainsat numbrinäitu võis jälgida iga päev. Tarbimise kuukulu või arvesti eelmist näitu koduperemees-perenaine siiski üldiselt teadis. Toast lahkudes kustutati ikka tuli. Raadiost anti mõnikord küll teada eri energiatarbimise režiimidest, kuid kodutarbijaid see ei puudutanud, ainult suuremaid ettevõtteid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles