Omniva 9 kuu majandustulemused jäid alla eelmise aasta tulemustele

Järva Teataja
Copy
Omniva pakiautomaat.
Omniva pakiautomaat. Foto: Erakogu

​Omniva kontserni 9 kuu majandustulemused jäid alla 2021. aasta tulemustele. Tulemust mõjutasid rahvusvaheliste teenuste mahtude langus, kasvavad kütuse- ja energiahinnad ning madalam tarbijate kindlustunne.

Kontserni äritulud olid kokku 91 miljonit eurot (2021 9k: 108,4 miljonit eurot), vähenedes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 16%. Tulud vähenesid kõigis teenuste gruppides, enim langesid rahvusvahelise transiiditeenuste tulud võrreldes eelmise aastaga. Tulemust mõjutas oluliselt Vene – Ukraina sõda, kuna rahvusvahelised teenused ja tulud olid valdavalt sõltuvad kriisipiirkonnast. Omniva on lõpetanud kogu rahvusvaheline kommertskoostöö Venemaa ja Valgevene suunal, jätkates vaid universaalse postiteenuse pakkumist vastavalt Lausanne kokkuleppele. Ärikulud olid kokku 91,7 miljonit eurot (2021 9k: 94,4 miljonit eurot), vähenedes 3%. Kuna müügimahud on olnud planeeritust väiksemad, siis vähendati otsekulusid, optimeeriti kanderinge ja põhivedusid ning värvati planeeritust vähem uusi töötjaid. Kontsern teenis 699 tuhat eurot ärikahjumit (2021 9k: 14 015 tuhat eurot), mis oli oodatud tulemusest madalam.

„Oleme rahvusvahelise transiiditeenuste äri tegevuses ümber orienteerunud ning keskendume uutele turgudele, kust loodame mahtude järkjärgulist taastumist,“ ütles Omniva juhatuse esimees Mart Mägi. “Pakkumaks kiiret ja keskkonnasõbralikku teenust laiendame ja uuendame oma pakiautomaadi ning postivõrgustikku üle Baltikumi ja investeerime uude tehnoloogiasse.“

Rahvusvahelise tegevuse laiendamiseks jätkatakse ettevalmistusi uue sorteerimiskeskuse rajamiseks Kaunasesse, mis hakkab teenindama nii Leedu siseriiklikke kui ka rahvusvahelisi saadetisi. Septembris avati Kõrgõzstanis, Biškekis rahvusvaheline keskus piiriüleste e-kaubanduse pakkide vastuvõtmiseks ja sorteerimiseks ning alustati ka koostööd Omaani Postiga.

Pakkumaks parimat ja kodulähedast teenust vahetatakse välja ning paigaldatakse sel ning järgmisel aastal 267 pakiautomaati üle Baltikumi. Omnival on suurim pakiautomaatide võrgustik Baltikumis – kokku 960 pakiautomaati. Aasta algusest on Eestisse paigaldatud ligi 40 uut pakiautomaati. Uue teenusena algas augustis virtuaalse pakiväljastuse teenuse osutamine Eesti väikesaartele, mis on kohalike poolt hästi vastu võetud. Omniva jätkab tihedat koostööd omavalitsustega, et ajakohastada postiteenuse korraldust. 1. oktoobri seisuga on Eestis 191 postiasutustust ja postiteenuse toob ka koju või tööle personaalne kirjakandja.

Septembris hinnati BRAND CAPITALi Baltikumi armastatuimate brändide uuringus Omniva kõige kiiremini kasvavaks brändiks ja arvati kolme hinnatuma brändi hulka. Oktoobri alguses pärjati ettevõte Rahvusvahelise Postiliidu poolt tunnustusega “Postiarengu tõusev täht”.

2022. aasta 9 kuu konsolideeritud vahearuanne on avaldatud Omniva kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles