Õiguskomisjon saatis esimesele lugemisele relvaloamenetluse elektrooniliseks muutva eelnõu

Järva Teataja
Copy
Võrreldes eelmise aastaga on relvalubade taotluste arv suurenenud lausa 38 protsendi võrra.
Võrreldes eelmise aastaga on relvalubade taotluste arv suurenenud lausa 38 protsendi võrra. Foto: Toomas Huik

Riigikogu õiguskomisjon arutas istungil eelnõu, mis võimaldab üle minna täisdigitaalsele relvaloamenetlusele, ja otsustas selle saata esimesele lugemisele.

Õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof märkis, et eelnõu võimaldab muuta paberil relvaloamenetluse elektrooniliseks ning võtta kasutusele uus teenistus- ja tsiviilrelvade register. „Tänu teenuste digitaalsele kättesaadavusele on paljud toimingud kiiremad ja mugavamad, riik on inimestele lähemal ja neil on asutustega kergem suhelda,“ sõnas Pikhof.

Komisjoni aseesimehe Marek Jürgensoni sõnul kaob eelnõuga paberkandjal relvaluba, kuid jääb relvapass, mida on vaja välisriiki minnes. „Eelnõu järgi väljastatakse paberil üksnes relvaga rahvusvaheliseks liiklemiseks vajalikke lube: eriluba, eelluba, luba ja Euroopa tulirelvapassi, mida aga taotletakse samuti elektrooniliselt,“ märkis Jürgenson.

Istungil arutati ka vajalike terviseandmete liikumist registrite vahel. Toodi välja, et menetlus oleks sujuvam, kui menetleja saaks hõlpsamini kätte jaatava või eitava vastuse küsimusele, kas meditsiiniasutuse hinnangul võib isik relvaloa saada või mitte.

Istungil osalesid ja eelnõu tutvustasid siseminister Lauri Läänemets, Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Veiko Kommusaar ja õigusnõunik Marju Aibast.

Komisjon otsustas saata valitsuse algatatud relvaseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse (digilahendused loamenetluses ning teenistus- ja tsiviilrelvade registri arendamine) eelnõu (737 SE) Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 7. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles