:format(webp)/nginx/o/2022/05/14/14550485t1hca9a.jpg)
Järvamaal välja mõeldud uus toode pokteil kuulutati Patendiameti selle kuu kaubamärgiks ning seda nimetust asutakse nüüd usinalt turundama maakonnale tuntuse püüdmise eesmärgil.
Enamasti teavad inimesed hästi, mis on kokteil ja ehk on kokku puututud ka sõnaga mokteil. Kuid mis võiks olla pokteil?
See on uus täht Eesti kokandustaevas, sihtasutuse Järvamaa värskelt kaubamärgina registreeritud tootenimi, mis paneb särama Järvamaa valge kulla – piima. Nüüd on pokteil saanud ka ametliku õiguskaitse piimatoodetest valmistatud jookide osas.
Järvamaa toidupiirkonna projektijuht Kristina Gudinas meenutas, et kevadel esitas SA Järvamaa Maaeluministeeriumile toidupiirkonnaks saamise taotluse. "Pakkusime piirkonna peategelaseks piima, mis võluski ilmselt komisjoni ära ja nii sai Järvamaast maitsete edupiirkond 2022," selgitas ta.
Gudinase sõnul oli üks nende lubadusi tutvustada piimatoote baasil valmistatavat külma või kuuma segujooki, mida nimetati omavahel pokteiliks. "Ühe koosoleku käigus sai see nimi välja mõeldud ja kõik, kes seda esimest korda kuulsid, olid ja on heas mõttes üllatunud, kui tabav, aga samas suupärane see on," rääkis ta.
SA Järvamaa kommunikatsioonijuht Piret Sihver ütles, et nad otsustasid pokteili nime kaubamärgina kaitsta eelkõige seepärast, et see on eriline ja nende oma töötajate väljamõeldud nimi, millega piimakokteile tähistada. "Lisaks soovisime pakkuda oma kaubamärki nii kohalikele väiketootjatele kui ka piimatööstustele tootearenduseks. Kui kaubamärk on ametlikult kaitstud, ei saa kuri käsi vahele tulla ega jõua meist ette mõne uudistootega, mis kannab pokteili nime," selgitas ta.
Sihver julgustas kõiki ettevõtjaid oma originaalseid tootenimesid kaitsma, sest iial ei või teada, millal see võib oluliseks ja vajalikuks osutuda. "Taotluse esitamisest otsuseni kulus küll aega, kuid enne selle vormistamist tasub kindlasti konsulteerida Patendiametiga – kui on näiteks kahtlusi, kas nime üldse on võimalik kaubamärgina kaitsta või millised tooted ja teenused taotlusele valida," rääkis ta.
Kui rääkida veel pokteili olemusest, märkis Kristina Gudinas, et iga selle nime all pakutav jook on ainulaadne, tervislik, sisaldab valmistaja isikupära ja on alati hooajale vastav. Pokteili valmistamise eesmärk on kokku segada hõrk jook, mida saab nautida nii üksi kui suuremas seltskonnas.
Gudinas täpsustas, et põhilise osisena kasutataks pokteili valmistamisel lehmapiima, kitsepiima, jogurtit või jäätist, petti või keefirit. "Pokteili teised koostisosad on vabalt valitavad ja järgivad tegija maitse-eelistusi," sõnas ta.
Näiteks Terevisiooni saates valmis samanimelise hommikusaate pokteil ja koosnes muu hulgas värsketest kõrvenõgese lehtedest ja võilille nuttidest. Telekaamerate ees käisid pokteili valmistamas Kristina Gudinas ja Eesti piimandusmuuseumi juht Anneli Siimussaar.
RETSEPT
Terevisiooni pokteil
1 või 2 kõrvenõgese noort lehte
2 või 3 võilille kollast õisikut
200 ml keefirit
200 ml vaniljejäätist
käsitööna valminud kodust rabarberisiirupit
Tükelda blenderisse nõgeselehed ning lisa võilille kollased kroonlehed ja rabarberisiirup. Blenderda kuni taimed on aimatavad ja suuri tükke ei ole. Lisa jäätis ja keefir ning blenderda veel, kuni segu on ühtlane. Vala valminud jook klaasi ja kaunista endale sobivalt.
Tegijad nimetavad seda raudse tervise turgutajaks, sest nõgesel ja võilillel on väga palju häid omadusi: see annab jõudu ja puhastab verd, eemaldab organismist liigset vett, soodustab maksa ainevahetust ja aitab kaalu langetada. Tähtis on taimi mitte üle doseerida.