Detailplaneeringute jooniste teenus sai nimeks Katerina

Järva Teataja
Copy
Raja 31A krundi detailplaneering
Raja 31A krundi detailplaneering Foto: Tartu linnavalitsus

​Maa-ametil valmis detailplaneeringute jooniste teenus Katerina, mis võimaldab kasutajal erinevate detailplaneeringute jooniseid lihtsalt koos vaadelda.

Maa-ameti jaoks on teenusele nime andmine esmakordne, aga soovime seeläbi mälestada oma varalahkunud armsat kolleegi, kes oli algse idee juures ja andis olulise panuse andmete ettevalmistamisel. Teenuse realiseerumisele andsid tõuke maa väärtuse hindamine Maa-ametis ning sellega kaasnenud Tallinna ja Tartu planeeringute andmete digiteerimine. Et kogutud andmed oleksid taaskasutatavad oli vaja need teha avalikkusele kättesaadavaks ja see sai teoks Maa-ameti X-GIS rakenduse kaudu.

Avalikus planeeringute rakenduses saab vaadata põhi- ja tehnovõrkude jooniseid nii planeeringuala järgi väljalõigatud linana (X-GIS viide), valides vasakmenüüs „Joonised pildi kujul“, kui ka infopäringu „Georefereeritud rastrid“ lingi kaudu tervikjoonisena (X-GIS viide). Kel on vaja andmeid oma töövoogu lõimida, saab kasutada veebikaarditeenust (ruumiandmekataloogi viide).

Praegu on Maa-ametis joonistena enamik Tallinna ja Tartu detailplaneeringuid ning kõik viimase kahe poole aasta jooksul katastripidajale esitatud joonised. Rahandusministeerium on detailplaneeringuid digiteerimas ja kokkuleppe järgi jõuavad ka nende digiteeritud andmed Maa-ameti teenusesse Katerina.

Ehkki planeerimise tulevik liigub pigem taaskasutatavate andmekihtide suunas, ei kaota loetavad ja selged joonised, kasvõi tõestusväärtuse tõttu, oma väärtust. Lisaks on vanade jooniste täies ulatuses taasdigiteerimine omavalitsustele väga ressursimahukas. Teenus Katerina on Maa-ameti õhinapõhine ent jätkusuutlik panus planeeringuandmete terviklikku kättesaadavusse. Teenuses on huvitav erinevate kümnendite planeeringuid kõrvuti vaadata ja uurida koostajate võimekust joonis arusaadavaks teha.

Kui detailplaneeringuid enam plaanidena ei vormistata, siis on teenusel Katerina ajalooline väärtus, sarnaselt näiteks verstakaartidele, mis on praegu kättesaadavad populaarses ajalooliste kaartide rakenduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles