Õpime ellujäämise selgeks, päriselt ja püsivalt

Kadri Paas
, sisejulgeoleku asjatundja (Eesti 200)
Copy
Kadri Paas.
Kadri Paas. Foto: Erakogu

Ukraina kogemus õpetab, et meie kõigi huvides peaks olema omandada oskusi iseseisvalt toime tulla juhuks, kui pole tundide ja päevade kaupa elektrit, vett ja sooja. Ent elektrikaoks ei ole Eestis sõda vaja, piisab tugevamast üle Eesti pühkivast tormist.

Kaitsevägi, kaitseliit, päästeamet ja kiirabi korraldavad õppusi ka praegu, kuid kas tavaline Eesti inimene teab, kuidas keset kriisi mõistuspäraselt käituda? Eesti 200 hinnangul on vaja hakata korraldama ka elanikkonnakaitse õppusi kõigile inimestele. Evakuatsioon, varjumine, elementaarne toimetulek elektri, vee ja soojata – need peaksid sisaldama äärmiselt praktilisi oskusi. Kaitseliidu aktiivsetel liikmetel on need teadmised olemas, ka varustus ja tagavara kodus, ent enamik inimesi ei kuulu kaitseliitu.

Eriti kortermajade elanikele tuleb teha algosakeste kaupa selgeks, mida teha pikemaajalise elektrikatkestuse korral, kui majas ei ole enam vett ega sooja; kuidas ja millega valmistada süüa, kui ei ole puupliiti, gaasi ega elektrit; mille abil seada sisse­ viisakas kemps või kuidas kiiresti jahtuvas raudbetoon­majas vältida külmumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles