Jõulukingituste kriisiabi

Järva Teataja
Copy
Kaitseväe kuivtoidupakk
Kaitseväe kuivtoidupakk Foto: Kaitsevägi

Jõulud on kohe käes ja paljudel kingitused ostetud-pakitud ning laste eest kapi põhjagi peidetud, kuid kindlasti on eestimaalasi, kes kratsivad murelikult kukalt, mida küll sõpradele-sugulastele kingikotti pista. Kingitus võiks ju olla praktiline, samas pakkuda rõõmu ja head emotsiooni nii saajale kui kingitegijale.

Lumetorm Birgit, mis tekitas paksu pahandust üle Eesti, tuues Saare- ja Hiiumaal kaasa ulatusliku elektrikatkestuse, mille likvideerimine kestab veel tänagi, paneb mõtlema, mida hädavajalikku peame koju muretsema, et kriisiolukordadeks valmis olla. Siinkohal olekski paslik heita veel kord pilk Päästeamet kriisivarude nimekirjale – äkki leiab sealt midagi vajalikku ja rõõmupakkuvat kinkimiseks.

Valgus, soojus ja turvatunne

Jõuluaeg seostub meile rahu ja vaikusega, saatjaks hubane valgus ning soojus. Elektrikatkestuse korral võetakse need mugavused meilt ära ja oleme hetkega täielikus pimeduses. Selleks puhuks oleks tark oma lähedaste-sõprade kingikotti pista mõni taskulamp või käed-vabad süsteemiga pealamp. Hästi sobib ka tormilatern, eriti neile, kes iga päev peavad puukuuri vahet käima. Valida võiks patareitoitel, dünamoga või lisafunktsioonina ka päikesepaneeli ribaga valgusallikad, mida saab kasutada nii sise- kui välitingimustes ning on oluliselt tuleohutumad kui küünlad.

Kui kodusoojus sõltub elektrist, tasub välja otsida sobivad riided. Üks korralik sooja pesu komplekt koos villaste sokkidega kulub alati ära, eriti kui teate, et kingisaajal tuleb iga päev trotsida tuult ja lumesadu. Jalad lambavillast sokkides, läheb lumelükkamine lennates.

Oma sõpradele tasub jõuluvana asemel üllatuskingitusena koju kutsuda elektrik, kes vaatab maja küttesüsteemi üle ning vajadusel loob valmiduse generaatori ühendamiseks. See annab eelduse, et elektrikatkestuse ajal püsib maja endiselt soe. Küll aga peaks kodus olema generaator piisava kütusevaruga. Kui tead, et majas on puuküte, võid kingikotti pista kinkekaardi korstnapühkijalt, kes kevadel küttesüsteemi üle vaatab ning puhastab.

Usaldusväärne kaaslane

Kui puudub elekter, aitab meid inforingis hoida patareidega raadio. Kriisi möödumisel ei pea raadio kapi peale seisma jääma, vaid see on heaks kaaslaseks nii aias toimetamisel kui ka piknikule minnes. Eriti vajalik on see üksi elavatele eakatele sugulastele, pakkudes nii seltsi kui ka infot.

Et kõht ei lööks pilli

Kui valgus ja soojus on garanteeritud, mõtleme järgmisena oma kõhule. Elektriühenduse katkemisel jäävad paljud majapidamised veeta. Sellisel juhul võib lähedal asuvast veekogust saada päästekell, sest looduslike veekogude vett annab edukalt filtreerida ja joogiveeks kasutada. Talvel sobib selleks ka lumi. Puhastamisel tuleb aga appi joogiveefilter. Kingikotti saab pakkida näiteks veefiltrikõrre või joogipudeli, millel on filter juba kaasas, või veepuhastustabletid. Kindlasti kulub majapidamisse ära väike ja kompaktne matkapliit, priimus või gaasipõleti koos külma ilma gaasiballooniga, et oleks võimalus toitu soojendada või vett keeta. Eriti sobib see perre, kus on väikesed lapsed. Kui tormi ajal linnakorteris elekter ära läheb ja sul on vaja oma kuuvanusele lapsele piimasegu teha, siis priimus aitab hädast välja.

Praktilise tehnikavidina kõrvale võib jõulupakki alati pista tervislikke ja kaua säilivaid snäkke. Kingisaaja maitse järgi valitud pähklid, kuivatatud puuviljad, piparkoogid, šokolaad ja müslibatoonid skoorivad kahtlemata, sest tükike lemmikšokolaadi teeb meelolu alati paremaks

Üha enam räägitakse ületarbimisest, seega tasub oma kingiostud läbi mõelda ja mitte teha kingitusi kingituste pärast. Kõige suurem kingitus on see, kui hoolid oma lähedastest ja räägid nendega teemadel, mis aitavad keerulistes situatsioonis hakkama saada.

Tähelepanu! Päästeameti kingiabi ei propageeri n-ö ületarbimiskultuuri, vaid annab kingisoovitusi neile, kes sooviksin oma lähedastele kinkida turvalisust ja teadlikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles