Koeru saatemast laiendab digitaalraadio leviala Kesk-Eestisse

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Digilevi.ee

Täna hommikul alustas Levira Koeru saatemastis tööd digiraadio DAB+ saatja, mille 300 meetri kõrgusel asuv antenn laiendab digiraadio testimisala Tallinnast Kesk-Eestini.

Digiraadio vastuvõttu saab proovida ka Tallinn–Tartu maanteel vähemalt Põltsamaani ja soodsatel tingimustel kaugemale. Autosõidu ajal vahetab raadio Tallinna saatja signaali automaatselt Koeru saatjale, kui on piisavalt tugev leviala.

Levira testib koostöös Duo Media Networksi ja Mediainvest Holdinguga Euroopas laialt levinud digitaalraadiot DAB+. Esimene digiraadio saatja käivitus Tallinna teletornis 28. novembril ning Koeru järel alustab 2023. aasta alguses DAB+ saatja tööd Haljala vallas Pehkal. Tallinna ja Pehka saatjatest edastatava signaali leiab DAB+ kanalil 10A ning Koeru saatja edastuskanal on 7A, teatas Levira.

Praegu saab DAB+ kuulata 10 raadiojaama ja peatselt on tulemas lisa. Digiraadiot testivad Duo Media Networksi raadioprogrammid Raadio Elmar, Raadio Kuku, Raadio MyHits, Raadio Duo, Narodnoe Radio ja DFM, samuti Star FM Eesti, Klassikaraadio, Äripäeva Raadio ning Power Hit Radio.

“Esimesed testid näitavad, et digiraadio sagedused levivad oodatust paremini. Jooksvalt on testitud erinevaid kvaliteedi- ja programmide edastamise seadistusi, mis veel kindlasti jätkub. Oluline on leida sobiv seadistus nii raadiokuulajale kui ka saatejaamadele,“ ütles Levira tehnoloogia- ja IT-direktor Kristo Kaasan.

„On väga positiivne, et DAB+ leviala laieneb ning veel rohkem inimesi saab kogeda digitaalraadio eeliseid. Esimene kuu aega testimist on meile andnud juba väga väärtuslikku kogemust, et leida parim ja kvaliteetsem lahendus raadiojaamade edastamiseks digitaalsel kujul. Järgnevatel kuudel hakkame järjest rohkem pöörama tähelepanu digitaalraadio teisele tähtsale osale ehk visuaalse sisu edastamisele,“ ütles Duo Media Networks tegevjuht Risto Rosimannus.

„TV3 Grupi jaoks on oluline panustada meediavaldkonna arengusse ning heameel on tõdeda, et ka Eestis algas digitaalse raadioteenuse testimine, et teha kuulajate elu lihtsamaks ja mugavamaks. Eelkõige on DAB+ üleminek oluline, et laiendada katvust ja võrdseid tingimusi kõigile raadiojaamadele, sest tänane FM sageduste defitsiit tekitab ebavõrdset konkurentsi ja kanalite kättesaadavus on sõltuv konkreetsest levipiirkonnast. Kindlasti on oluline positiivne kasutegur viis korda väiksem energiakulu, mida DAB+ saatjatele üleminek võimaldab,“ kommenteeris TV3 Grupp Eesti tegevjuht Signe Suur.

Testperioodil proovitakse läbi erinevaid seadistusi ja parameetreid, mistõttu võib esineda programmide edastamises häireid ning seetõttu palutakse kuulajatelt mõistvat suhtumist.

DAB+ tehnoloogia võimaldab kasutada ühte digiraadio saatjat kuni paarikümne raadioprogrammi edastamiseks, samas kui analoograadio puhul edastab üks saatja ühte programmi. Samaaegselt edastatavate programmide koguarv sõltub signaali levialast ja programmide helikvaliteedist. Digiraadio eelisteks on parem ja ühtlasem helikvaliteet ning suuremad lisateenuste võimalused nagu programmiinfo, uudiste, laulusõnade jm kuvamine vastuvõtja ekraanil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles